PSV geeft met zege op NEC vervolg aan Europees succes

PSV geeft met zege op NEC vervolg aan Europees succesANP
Met een vrij eenvoudige thuiszege op NEC heeft PSV de koppositie van de Eredivisie weer in zicht gekregen (3-0). De nummer 2 van de competitie heeft nog slechts 1 punt minder dan koploper Ajax, dat dit weekeinde niet in actie komt omdat het rust wilde hebben voor het uitduel van dinsdag met Rangers FC in de Champions League. PSV en Ajax strijden komende zondag in de Johan Cruijff ArenA om de eerste plaats van de ranglijst.

Voor het eerst sinds 13 augustus verscheen Luuk de Jong weer aan de aftrap voor PSV. De spits, weer hersteld van een kuitblessure, viel donderdag al succesvol in tegen Arsenal in de Europa League (2-0). Hij voelde zich nu ook klaar voor een basisplaats.

Trainer Ruud van Nistelrooij liet Jarrad Branthwaite en Ibrahim Sangaré op de bank plaatsnemen. Jordan Teze en Armando Obispo verschenen wel aan aftrap. Obispo speelde vorige week een matige wedstrijd tegen FC Groningen en kreeg geen speeltijd tegen Arsenal.

PSV was veel sterker dan NEC en nam in de achttiende minuut de leiding. Anwar El Ghazi scoorde op aangeven van Cody Gakpo die voor rust ook de 2-0 leek voor te bereiden. De Jong kopte raak uit een voorzet van de linksbuiten. Spelers en trainers van NEC protesteerden hevig omdat Érick Gutiérrez even voor het doelpunt een overtreding leek te maken. Maar scheidsrechter Martin van den Kerkhof keurde de treffer uiteindelijk af omdat Gakpo vlak voor zijn voorzet buitenspel stond.

NEC startte zonder een echte spits in Eindhoven. Oussama Tannane, van origine middenvelder, kreeg een vrije rol voorin. De spelmaker wilde de bal vooral in zijn voeten hebben. Hij is geen voetballer die met een snelle loopactie achter de defensie van de tegenstander komt. NEC verscheen ook maar sporadisch voor het doel van de thuisploeg.

De Jong schoot PSV in de vijftigste minuut alsnog naar 2-0. Hij benutte een strafschop, die ook weer tot discussie leidde. Arbiter Van den Kerkhof wees naar de stip omdat hij vond dat Philippe Sandler een overtreding had gemaakt op Xavi Simons. De videoscheidsrechter adviseerde de arbiter om de beelden nog eens rustig te bekijken. Dat deed Van den Kerkhof, maar hij bleef bij zijn standpunt. De ingevallen Noni Madueke tekende in de slotfase voor de eindstand. Hij maakte het 3000e doelpunt van PSV in een thuiswedstrijd in de Eredivisie.