PSV heeft het opnieuw lastig in uitwedstrijd, maar wint wel nipt bij RKC WaalwijkANP
PSV mag nog steeds hopen op de eerste landstitel sinds 2018. De Eindhovenaren wonnen de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk moeizaam (0-1) en hebben met nog tien speelronden te gaan een achterstand van 6 punten op koploper Feyenoord. Het was voor PSV in de competitie de eerste zege in een uitwedstrijd sinds begin november, toen Ajax in Amsterdam met 2-1 werd verslagen.

De overwinning op RKC was de tweede opsteker voor PSV dit weekeinde, dat zaterdag de amateurs van Spakenburg lootte voor de halve finale van de KNVB-beker. PSV won dat toernooi vorig jaar en een finale, tegen Feyenoord of Ajax in De Kuip, lijkt opnieuw aanstaande.

Geen fouten meer

PSV wil ook graag weer eens kampioen worden en mag in het restant van de competitie, gezien de achterstand, eigenlijk geen fout meer maken. Tegen RKC vergat het elftal van trainer Ruud van Nistelrooij in de eerste helft afstand te nemen.

PSV was veel beter en kreeg de nodige kansen. Etienne Vaessen onderscheidde zich met meerdere goede reddingen. De doelman stopte in de 18e minuut eerst een vrije trap van Patrick van Aanholt en daarna redde hij ook op de rebound van Fábio Silva.

Verdiende openingstreffer

Xavi Simons, die donderdag in de kwartfinale van de beker tegen ADO Den Haag (3-1) werd gespaard, speelde opnieuw een belangrijke rol en was moeilijk af te stoppen voor de RKC'ers. De spelmaker kreeg meerdere tikken te verwerken. Simons was ook dicht bij een doelpunt. Na een half uur schoot hij de bal tegen de lat.

De verdiende openingstreffer viel voor rust toch nog. Nadat een schot van Simons was geblokt, kon Johan Bakayoko bij de tweede paal de bal binnen schieten. De 19-jarige Belg was bij vijf van de laatste negen PSV-doelpunten in de Eredivisie betrokken (drie doelpunten en twee assists).

Kansen voor RKC

Na rust veranderde het spelbeeld en werd RKC zelf ook gevaarlijk. Aanvoerder Michiel Kramer kopte de bal in de 52e minuut maar net naast. Kort daarna moest Luuk de Jong zich bij PSV laten vervangen. De spits, die vrijdag zijn interlandloopbaan beëindigde, liep een blessure op. De Jong kon wel op eigen kracht het veld verlaten.

RKC drong steeds meer aan. Iliass Bel Hassani schoot halverwege de tweede helft naast en ook invaller Florian Jozefzoon kreeg een goede mogelijkheid. De aanvaller schoot vanuit kansrijke positie over.