PSV na zege op Arsenal ook na winterstop actief in Europa League

PSV viert feest na het doelpunt van Luuk de Jong
PSV viert feest na het doelpunt van Luuk de JongANP
PSV heeft zich verzekerd van een vervolg in de Europa League. De Eindhovenaren boekten donderdag een knappe zege op Arsenal, de koploper van de Premier League: 2-0.

Doordat het Noorse FK Bodø/Glimt met 2-1 verloor bij FC Zürich, is PSV een speelronde voor het einde zeker van minimaal de tweede plaats. Arsenal leidt met 12 punten, gevolgd door PSV met 10. Arsenal speelt volgende week in Londen thuis tegen Zürich, PSV gaat op bezoek bij Bodø/Glimt. De groepswinnaar kwalificeert zich voor de achtste finales van de Europa League, de nummer 2 speelt in februari in een tussenronde tegen een van de nummers 3 van de Champions League.

Het zal Ruud van Nistelrooij vooral goed hebben gedaan dat zijn elftal de nul hield. De trainer blijft achterin zoeken naar zijn beste formatie. PSV krijgt ook dit seizoen weer veel doelpunten tegen. Na elf competitieduels staat de teller al op achttien, net zoveel als bijvoorbeeld SC Cambuur.

Verdediging

Na de nederlaag van zondag bij FC Groningen (4-2) verdwenen verdedigers Armando Obispo en Jordan Teze uit het basiselftal. Obispo was in Groningen betrokken bij twee tegentreffers. De Brit Jarrad Branthwaite nam centraal in de defensie, naast André Ramalho, zijn positie over. Phillipp Mwene verving Teze op rechts.

Arsenal won vorige week met 1-0 van PSV en hoefde, vanwege de ruime voorsprong in de poule, niet zo nodig in het Philips-stadion.

PSV had een licht overwicht, maar wist ook niet heel veel te creëren. Cody Gakpo dacht zijn elftal in de negentiende minuut op voorsprong te brengen met een stiftje, maar dat doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Kort voor rust frommelde Xavi Simons de bal ook binnen, maar die treffer ging eveneens (buitenspel van El Ghazi) niet door.

Simons

Simons speelde een goede wedstrijd en hoopt over een paar weken te horen dat hij in de definitieve WK-selectie van bondscoach Louis van Gaal zit. Kort na rust was de kleine aanvaller weer in de buurt van een doelpunt, maar keeper Aaron Ramsdale redde.

De druk van PSV, waar Luuk de Jong was ingevallen, nam steeds verder toe. Joey Veerman opende met een geplaatst schot met links de score in de 57e minuut. Kort daarna verdubbelde De Jong, die ook nog hoopt op het WK, uit een hoekschop met zijn hoofd de score. PSV liet daarna nog enkele goede kansen liggen.