Roda JC voor rust al klaar met FC Eindhoven, FC Groningen vervolgt weg omhoog

Matisse Didden scoort de 1-0 voor Roda JC
Matisse Didden scoort de 1-0 voor Roda JCProfimedia
Roda JC heeft in de Keuken Kampioen Divisie het gat met koploper Willem II teruggebracht tot 6 punten. De nummer 2 van de ranglijst was in het eigen stadion met 3-0 te sterk voor FC Eindhoven. Alle doelpunten vielen in de eerste helft.

Roda, dat in de laatste twee duels gelijk had gespeeld, had geen enkel probleem met middenmoter Eindhoven. Matisse Didden knikte in de 16e minuut een vrije trap van Walid Ould-Chikh binnen voor de 1-0. Enrique Peña Zauner verdubbelde 10 minuten later de voorsprong na een mooie individuele actie, waarna Ould-Chikh nog voor rust profiteerde van geknoei achterin bij de bezoekers, 3-0.

Statistieken Roda JC - FC Eindhoven
Statistieken Roda JC - FC EindhovenFlashshare

FC Groningen nadert

Op vier andere velden werden ook wedstrijden gespeeld. Zo trok op sportcomplex de Toekomst FC Groningen aan het langste eind tegen Jong Ajax. Het werd 0-1 door een doelpunt van Thom van Bergen in de 17e minuut. Na goed drukzetten van de Noorderlingen kwam de bal bij de 20-jarige aanvaller terecht op de rand van de 16, waarna hij via onderkant lat in de verre hoek binnenschoot. Jong Ajax had meer de bal, maar kwam niet tot grote kansen, laat staan scoren. De Groningers kwamen tegen het einde van de wedstrijd nog tot schoten van Johan Hove en Romano Postema, maar de weinig bekorende wedstrijd eindigde met het ene doelpunt van Van Bergen.

Zo zet de ploeg van Dick Lukkien zijn weg omhoog voort, door de overwinning wordt de zesde plek bezet, met bovendien nog een wedstrijd in de hand ten opzichte van de clubs erboven. Jong Ajax staat 15e en zag een einde komen aan zijn ongeslagen reeks van negen wedstrijden, terwijl FC Groningen nu dat aantal ongeslagen is in de competitie.

Basisopstellingen en spelersbeoordelingen Jong Ajax - FC Groningen
Basisopstellingen en spelersbeoordelingen Jong Ajax - FC GroningenFlashshare

Andere wedstrijden

Een van de clubs die moet vrezen voor de wederopstanding van FC Groningen is FC Dordrecht. Dat heeft één punt meer, maar werd vanavond ook volledig afgedroogd door Jong AZ. De Alkmaarders wonnen met maar liefst 5-1 dankzij een hattrick van Ernest Poku en doelpunten van Ruben van Bommel en Mex Meerdink. Shiloh Zand nam de eretreffer voor Dordt voor zijn rekening.

Statistieken Jong AZ - FC Dordrecht
Statistieken Jong AZ - FC DordrechtFlashshare

De Graafschap wist wel te winnen, het werd 4-2 met Jong PSV op bezoek. Tristan van Gilst (2), Xandro Schenk, en Mimoun Mahi waren trefzeker, terwijl Tai Abed en Dantaye Gilbert voor de jonge Eindhovenaren scoorden.

Statistieken De Graafschap - Jong PSV
Statistieken De Graafschap - Jong PSVFlashshare

ADO Den Haag zag De Graafschap op een punt naderen, zij verloren met 2-1 op bezoek bij VVV-Venlo. De 1-0 van Elias Sierra, 1-1 van Jort van der Sande en winnende 2-1 van Rick Ketting vielen allemaal binnen de eerste 40 minuten, bovendien miste Henk Veerman al heel vroeg de kans om de score te openen via een penalty.