Romelu Lukaku vestigt record voor doelpunten in een EK-kwalificatiecyclus

Romelu Lukaku vestigt record voor doelpunten in kwalificatieronde
Romelu Lukaku vestigt record voor doelpunten in kwalificatierondeAFP
De vier doelpunten die de Belgische voetballer Romelu Lukaku deze zondag maakte tegen Azerbeidzjan (5-0), in de laatste speelronde van kwalificatiegroep F voor Euro 2024, brachten zijn totaal op 14 in de kwalificatiefase, een nieuw record.

Lukaku scoorde viermaal in tegen Azerbeidzjan in de eerste helft, met doelpunten in de 17e, 26e, 30e en 37e minuut, en overtrof de 13 doelpunten van twee eerdere spelers, namelijk David Healy, voor Noord-Ierland op weg naar Euro 2008, en Robert Lewandowski, voor Polen in de Euro 2016 kwalificatiecyclus. De Roma-spits, die aldaar wordt gecoacht door de Portugees José Mourinho, overtrof deze grens en hielp de Belgen zich te kwalificeren voor Euro 2024 op de eerste plaats in hun groep.

In de tabel van topscorers aller tijden in EK-kwalificatierondes is de Belg de vijfde meest trefzekere, met 21 in totaal, 20 minder dan Cristiano Ronaldo, de recordhouder in het rijtje en tweede topscorer in deze kwalificatieronde, met 10 doelpunten. Lukaku heeft 14 doelpunten gemaakt in acht wedstrijden, terwijl Ronaldo zijn 10 doelpunten maakte in negen wedstrijden, en jaagt op zijn persoonlijke record van 11 doelpunten in de kwalificatie voor Euro 2020,