Japan verslaat VS op Pacific Nations Cup, beide landen door naar halve finales

Malo Tuitama scoort met een try
Malo Tuitama scoort met een tryYuichi YAMAZAKI / AFP
Japan heeft zich zaterdag als winnaar van Poule B geplaatst voor de halve finales van de Pacific Nations Cup door de Verenigde Staten met 41-24 te verslaan in Kumagaya, ten noorden van Tokio.

Het Japan van Eddie Jones neemt het komend weekend in de halve finale op tegen Samoa, terwijl de Verenigde Staten, die als groepswinnaar doorgingen, het opnemen tegen Fiji. Beide halve finales vinden plaats in Tokio en de finale wordt gespeeld in Osaka op 21 september.

Japan heeft goede hoop dat ze de trofee in de wacht kunnen slepen na drie tries in de eerste helft en twee in de tweede tegen de VS. “De sleutel was om de volle 80 minuten fysiek te zijn,” zei Harumichi Tatekawa van Japan. "De VS zijn een fysiek team, maar we wilden niet wachten tot ze naar ons toe kwamen. We wilden het spel maken.”

Reeds geplaatst

Zowel Japan als de VS hadden zich voorafgaand aan de wedstrijd al geplaatst voor de halve finale, nadat ze in hun vorige wedstrijden Canada hadden verslagen. Japan kreeg in de eerste minuut geen try omdat Malo Tuitama 'out of touch' rende, maar er was niets aan de hand toen Nicholas McCurran scoorde met 14 minuten op de klok.

Seungsin Lee koos voor Dylan Riley met een subtiele chip naar voren en de center gaf de bal aan McCurran die scoorde. Japan scoorde nog een try toen Sanaila Waqa zich halverwege de eerste helft over de lijn wurmde. De wedstrijd leek verloren te gaan voor de VS, maar Jamason Fa'anana Schultz bracht ze weer terug in de race toen hij in de 30e minuut wist te scoren.

'Geweldige wedstrijd'

Japan vergrootte de achterstand een minuut voor rust opnieuw toen Mamoru Harada in de hoek scoorde, slechts enkele seconden nadat hij als invaller in het veld was gekomen. Riley scoorde vier minuten in de tweede helft een prachtige solotry, maar de VS weigerden zich bij hun lot neer te leggen en Nate Augspurger scoorde hun tweede try in de 51e minuut.

Augspurger scoorde zeven minuten later nogmaals, maar Tuitama zorgde ervoor dat Japan op veilige afstand bleef. “Ik denk dat het een geweldige wedstrijd was van beide teams,” zei de Amerikaanse aanvoerder Greg Peterson. "We slaagden er alleen niet in om de kleinere kansjes om te zetten in ons voordeel, waardoor de score net iets te veel uitliep."