All Blacks vernederen Australië met 38-7 en winnen Rugby Championship

Rieko Ioane scoort voor Nieuw-Zeeland
Rieko Ioane scoort voor Nieuw-ZeelandAFP
De All Blacks hebben zaterdag een 38-7 overwinning behaald op een pijnlijk zwak Australië en daarmee een derde Rugby Championship-titel op rij veroverd. Bovendien is de zege een belangrijke opsteker voor de World Cup in Frankrijk. De overwinning zorgde er ook voor dat de Bledisloe Cup, de jaarlijkse trofee waarom wordt gestreden door de Trans-Tasman landen, voor het 21e jaar op rij in Nieuw-Zeeland blijft.

Voor een uitverkocht publiek van 83.944 toeschouwers op de Melbourne Cricket Ground scoorde vleugelspeler Mark Telea in elke helft een try, terwijl Shannon Frizell, Codie Taylor, Will Jordan en Rieko Ioane ook over de meet kwamen voor de All Blacks.

De Australische hoop dat Eddie Jones voor een ommekeer zou kunnen zorgen in zijn tweede periode bij de Wallabies bleek ijdel, met drie wedstrijden zonder overwinning in het ingekorte Rugby Championship. Het verlies werd verder ontsierd door een akelige achillesblessure van veteraan Allan Alaalatoa, terwijl collega-prof Taniela Tupou last had van een rib.

Tweede try

De thuisploeg begon stroef, met Tate McDermott die over de try-lijn werd geduwd door Scott Barrett bij een line-out en Shannon Frizell die de losse bal oppakte en scoorde voordat de derde minuut voorbij was. De Wallabies antwoordden vier minuten later, toen Mark Nawaqanitawase voor een opleving zorgde met een line-break, waardoor Rob Valetini zich vier minuten later onder de palen kon nestelen na een aanval met meerdere fases.

Maar meer zat er niet in voor de geplaagde ploeg van Jones. Ze stonden al snel op hun eigen try-lijn en verdedigden een spervuur van rake drives. Een try van Telea werd afgekeurd en dat luidde een lastige periode in voor de gastheren. Vleugelspeler Marika Koroibete kreeg een gele kaart voor opzettelijk buitenspel en de All Blacks vierden al snel hun tweede try toen Codie Taylor binnendoor rende vanuit een klinische line-out drive.

Tweede gele kaart

De herstartkick van rookie flyhalf Carter Gordon kwam niet over de 10-meter lijn en Alaalatoa raakte gewond in de scrum en moest met een kar van het veld. De All Blacks profiteerden van de Australische ellende, met Richie Mo'unga die een pass breed gaf aan Jordan die om een groep verdedigers heen dribbelde voor een try in de rechterhoek.

Mo'unga's conversie zette de All Blacks op een 19-7 voorsprong bij rust en na de pauze hielden ze stand, door de Wallabies twee keer een try te ontzeggen met stonewall-verdediging op de lijn. Terwijl Tupou knarsetandend op de bank zat, kreeg Australië een tweede gele kaart toen vervangende prop Angus Bell van het veld werd gestuurd voor een hoge tackle op Nepo Laulala.

Drie tries in zeven minuten

De Wallabies, die onderbemand waren, stortten prompt in en gaven in zeven minuten drie tries weg terwijl de All Blacks uit hun dak gingen.

Clarke begon de opmars met een try in de linkerhoek na een uur, voordat Telea zijn tweede try maakte aan de rechterkant en Rieko Ioane een schitterende team try afmaakte in de 67e minuut.