Springboks boeken 22-21 overwinning op Argentinië in bloedstollende wedstrijd

Mateo Carreras tackelt Lukhanyo Am
Mateo Carreras tackelt Lukhanyo AmAFP
Met een breakaway try scoorde flyhalf Manie Libbok tegen de loop van het spel in en bezorgde Zuid-Afrika een bloedstollende 22-21 overwinning op Argentinië en een tweede plaats in het Rugby Championship op Ellis Park.

De Springboks moesten hevige Argentijnse druk weerstaan, die ze deels zelf hadden veroorzaakt door slechte uitvoering, maar ze slaagden erin om de overwinning uit het vuur te slepen doordat ze ook tries scoorden via lock Eben Etzebeth en center Damian de Allende.

Argentinië zat de hele wedstrijd in de wedstrijd, vocht om de vastberaden defensie van de thuisploeg te breken en scoorde in de slotfase tries via vleugelverdediger Mateo Carreras en invaller Gonzalo Bertranou, terwijl de bezoekers op jacht gingen naar wat de eerste overwinning ooit in Johannesburg zou zijn geweest.

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland claimde de Rugby Championship-trofee eerder op zaterdag met een overtuigende 38-7 overwinning op Australië in Melbourne, maar door die overwinning eindigen de Boks als tweede, met Argentinië op de derde plaats.

"Het was op en neer, er waren momenten dat we het gevoel hadden dat we echt dominant waren in balbezit, maar er waren ook momenten dat we het kwijt raakten," zei Bok aanvoerder Duane Vermeulen tijdens de persconferentie na de wedstrijd. "Het was slechte discipline, het werkte gewoon niet voor ons, maar we hebben gewonnen en daar zijn we dankbaar voor. Er is werk aan de winkel voordat we naar het WK gaan."

Negen wijzigingen

Argentinië heeft onder coach Michael Cheika Engeland verslagen op Twickenham, Nieuw-Zeeland in Christchurch en Australië in Sydney, maar kwam dit keer net te kort. Zuid-Afrika, dat negen wijzigingen had doorgevoerd, had een betere set-piece en domineerde de breakdown, maar was soms niet in staat om van hun eigen helft te komen tegen de meedogenloze Argentijnse druk.

"Qua karakter en passie twijfelt dit team nooit, hoe we vechten voor deze kleuren," zei Argentinië-aanvoerder Julian Montoya. "Maar vandaag waren we niet goed genoeg in sommige aspecten van het spel en tegen een kwaliteitsteam als Zuid-Afrika komt je dat duur te staan. De eerste helft waren we vijf of zes keer binnen hun 22, maar we hebben de kansen niet benut. We moeten naar onszelf kijken en beter worden, maar we zetten stappen vooruit. We zullen ons verbeteren."

Revanche

Zuid-Afrika verloor scrumhalf Grant Williams na 31 seconden aan een hoofdblessure, een van de kortste caps voor een starter in de testgeschiedenis, maar leidde met 15-6 bij rust. Er werd niet gescoord in de eerste 28 minuten van de tweede periode, maar Carreras miste twee penalties die het verschil hadden kunnen maken.

Tegen de loop van het spel in scoorden de Boks een derde try nadat uitstekende verdediging de bezoekers onder druk zette om de bal op te geven op de 22 meter van de thuisploeg en vervangende scrumhalf Faf de Klerk stuurde Libbok weg. Argentinië sloeg vrijwel meteen terug toen Carreras doorkwam, maar een gemiste conversie betekende een achterstand van acht punten na de toeter aan het einde van de wedstrijd.

De achterstand werd nog kleiner toen Bertranou onder de lat scoorde, maar Argentinië moet nu revanche nemen in de opwarmwedstrijd voor het WK tegen de Boks in Buenos Aires volgende week zaterdag.