Fiji verrast Australië en gooit groep C wagenwijd open met 22-15 overwinning

Fiji's Josua Tuisova wordt getackeld door twee Australiërs
Fiji's Josua Tuisova wordt getackeld door twee AustraliërsAFP
Fiji heeft groep C van het WK rugby wagenwijd opengegooid met een 22-15 overwinning op Australië, in de eerste grote verrassing van het toernooi in Frankrijk.

Fiji, dat de openingswedstrijd nipt had verloren van Wales, heeft nu alle kans op een plek in de knock-outs, waardoor Australië de Welsh moet verslaan en een ware nagelbijter in het vooruitzicht ligt om de bovenste twee plaatsen in de poule te bepalen.

Simione Kuruvoli trapte vier penalty's in de eerste helft om Fiji, beter bekend om hun running rugby, een 12-8 voorsprong te geven bij de rust en een verdedigingsfout van de Wallaby's stelde Josua Tuisova in staat om vroeg in de tweede helft een try te scoren.

Fiji kwam op een 22-8 voorsprong met nog 12 minuten te gaan voordat Suli Vunivalu de achterstand verkleinde met een try voor Australië, dat ook Mark Nawaqanitawase een try zag scoren in de eerste helft. Het was niet genoeg om het tij te keren, en de zege van Fiji was een feit.