Japan verslaat dappere debutant Chili en neemt leiding in poule D

Japan viert een try van Amato Fakatava
Japan viert een try van Amato FakatavaAFP
Japan scoorde zes tries bij de aftrap van hun WK rugby met een 42-12 overwinning tegen debutant Chili, dat een dapper gezicht opzette in de verzengende hitte en twee tries scoorde in Poule D op zondag.

Na de score te hebben geopend met een try van Rodrigo Fernandez, voegde het Zuid-Amerikaanse team, het laagst geklasseerde team op dit WK, er nog een try aan toe van Alfonso Escobar met Santiago Vila die de conversie maakte.

Japan profiteerde optimaal van de twee gele kaarten van Chili en zegevierde via een try van Amato Fakatava en try's van Jone Naikabula, Michael Leitch, Ryoto Nakamura en Warner Dearns, alle zes optimaal benut in de kicks door Rikiya Matsuda.

Eerste debutanten sinds 2011

Een opzwepende vertolking van het volkslied werd gevolgd door een pittige start voor Chili, de eerste debutanten op het WK sinds Rusland in 2011, en vervolgens een droomtry in de zesde minuut, gemaakt met Latijnse flair en afgemaakt met een flinke dosis geluk door Rodrigo Fernandez.

Fullback Inaki Ayarza brak door twee tackles om de kans te creëren, maar aanvoerder Martin Sigren leek de try te verpesten toen de bal uit zijn hand werd geslagen in de tackle.

De bal ging echter naar achteren en de snel denkende flyhalf Fernandez sprong op de losse bal, dribbelde hem naar voren en dook er vervolgens op om de bal neer te leggen. Een controle door de Television Match Official bevestigde de try tot grote vreugde van het toegestroomde publiek.

Euforie van korte duur

De Chileense euforie duurde minder dan 120 seconden toen ze de bal lieten vallen vanaf de aftrap, waardoor Japan kon scoren. Slot Fakatava toonde een vlugheid van voet om door te breken en weg te sprinten van de verdedigers voor een snel antwoord.

Basisfouten verraadden de naïviteit van Chili en een late tackle van Matias Dittus op collega-prop Koo Ji-won betekende een straf van 10 minuten in de prullenbak. In die tijd nam Japan de leiding na een half uur toen winger Naikabula over strekte voor hun tweede try.

Sigren kreeg ook een waarschuwing na hoofdcontact in een tackle op Kotaro Matsushima en met het numerieke voordeel kon Japan op slag van rust doordrukken toen Fakatava zijn tweede try claimde en de voorsprong naar 21-7 bracht.

Dappere maar verloren tweede helft van Chili

Maar als de verwachting was dat de tweede helft het einde zou betekenen van de weerstand van de rookies, dan was het tegendeel waar. Escobar barstte uit voor een try in de 48e minuut om het publiek op te stoken en de voorsprong van Japan terug te brengen tot negen punten.

Meer zat er niet in voor de dappere Chilenen, want Leitch scoorde de vierde try van Japan in de 53e minuut, center Nakamura de volgende 10 minuten na tijd en de 21-jarige Dearns gebruikte zijn hele 2-meter frame om over te strekken en te scoren aan het einde van de wedstrijd.