Schotland vermorselt Roemenië en houdt hoop op plek bij laatste 16

Schotland viert wéér een try van Darcy Graham
Schotland viert wéér een try van Darcy GrahamAFP
Darcy Graham scoorde vier try's onder de 12 try's van zijn land en Schotland behield zijn hoop op het bereiken van de knock-outfase van het WK rugby door Roemenië zaterdag met 84-0 te verslaan.

Schotland staat derde in poule B na de winst met bonuspunten en gaat komende zaterdag naar Parijs om het op te nemen tegen 's werelds hoogst geklasseerde team: Ierland.

Ze hebben een overwinning nodig in het Stade de France om tenminste op hetzelfde aantal punten te eindigen als Ierland. Zuid-Afrika, dat op de tweede plaats staat, heeft de voorkeur om Tonga zondag met een bonuspunt te verslaan en zo op 15 punten te eindigen.

Roemenië is nog steeds zonder overwinning in een toernooi dat ze bereikten nadat Spanje eruit werd gegooid omdat het een ongerechtigde speler had opgesteld tijdens de kwalificatie en heeft 242 punten tegen gekregen in hun eerste drie wedstrijden.

Roemenië's recente resultaten
Roemenië's recente resultatenFlashshare

Hoofdcoach Gregor Townsend van Schotland wijzigde zijn team op 13 plekken na de overwinning op Tonga van afgelopen zondag, met voormalig slachter Jamie Bhatti en ex-slager Javan Sebastian die aan weerszijden van de scrum als prop beginnen tegen de Roemenen, die 14 plaatsen onder hen staan op de wereldranglijst.

Het grote contingent Schotse fans liet hun stem horen nadat ze overdag de bars en pubs van de Noord-Franse stad hadden gevuld.

Hun team onderstreepte hun noodzaak om ten minste vier tries te scoren en een gezonde voorsprong op te bouwen door te kiezen voor een kick in de hoek in plaats van twee schoten op doel en hun vroege intentie werd beloond toen flanker Hamish Watson de score opende na een delicate off-load van Cameron Redpath.

Wedstrijd hard op gang van Schotse kant

De in Ierland geboren fly-half Ben Healy kickte de conversie langs de zijlijn om er na 10 minuten 7-0 van te maken en zette daarmee de toon voor een Schotse wandeling.

De voorsprong werd uitgebreid naar 21-0 na een half uur toen de levendige Graham de invloedrijke Ali Price opzette voordat de scrum-half zijn vleugelspeler een wederdienst bewees.

De kloof in klasse tussen een ploeg die mikt op de knock-outfase en een ploeg die moeite had om de competitie zelfs maar te bereiken, was duidelijk te zien.

Drie gele kaarten

Schotland leidde comfortabel met 42-0 bij de rust toen de alomtegenwoordige 26-jarige Graham nog twee tries claimde, en het cruciale bonuspunt, nadat nr. 8 Matt Fagerson over scoorde voor de grootste voorsprong van Schotland ooit bij rust.

De "Oaks", die in hun vorige vijf interlands meer dan 300 punten hadden toegestaan, kregen het nog moeilijker toen hooker Robert Irimescu, flanker Florian Rosu en full-back Marius Simionescu gele kaarten kregen voor de rust.

Townsend's ploeg bleef domineren, zelfs nu Roemenië weer 15 spelers had, want center Chris Harris, full-back Ollie Smith en Healy scoorden om de stand op 63-0 te brengen na een uur.

Ondanks de grote achterstand probeerde Roemenië een whitewash te voorkomen, maar hun pogingen om de Schotse lijn te doorbreken mislukten voordat debuterende hooker Johnny Matthews, back-rower Rory Darge en Graham met zijn vierde try van de wedstrijd nog laat zout in de wonden van hun tegenstanders wreven door in de laatste 10 minuten te scoren.