Zuid-Afrika overweldigt Schotten om WK-titelverdediging op gang te brengen

Kurt-Lee Arendse (L.) en Faf de Klerk vieren de try van Arendse
Kurt-Lee Arendse (L.) en Faf de Klerk vieren de try van ArendseAFP
Zuid-Afrika maakte zondag een indrukwekkende start met de verdediging van hun titel door in de tweede helft een tandeloos Schotland met 18-3 te overmeesteren en zo een sterke positie te veroveren in de 'groep des doods' van het WK.

Schotland was in de eerste 40 minuten opgewassen tegen de kracht van Zuid-Afrika en stond bij de rust met slechts 6-3 achter, nog steeds in de wedstrijd zonder veel scoringskansen te creëren.

De beste kans van de eerste helft was voor Schotland toen wing Darcy Graham een drie-op-een kans creëerde, maar de bal vasthield toen hij een teamgenoot moest loslaten om over de lijn van de Bok te galopperen.

Zuid-Afrika verloor lock Eben Etzebeth met een vermoedelijke schouderblessure na 26 minuten, vervangen door RG Snyman, en dat veranderde de dynamiek van een scrumgevecht dat ze tot dan toe hadden gewonnen.

Schotland dwong een penalty af vanaf de set-piece in hun eigen 22, en kort daarna nog een voor Russell om drie punten veilig te stellen en de achterstand te halveren op slag van rust.

Tweede helft was alles de Springboks

Zuid-Afrika kwam met hernieuwde intensiteit in de tweede helft en sloeg hun tegenstanders achteruit bij de scrum om een penalty te verdienen waarmee ze in de 22 van Schotland kwamen. Toen de sterke forwards van de Boks in de tweede helft van de bank kwamen, veranderde het momentum en konden ze de Schotten comfortabel op afstand houden.

Van daaruit verplaatsten ze de bal door fases, waarbij ze steeds een paar meter wonnen, voordat Du Toit van dichtbij over de trylijn knalde.

Eén try werd er drie minuten later twee toen Libbok Arendse in de ruimte zag op de rechtervleugel en zijn schitterende, niet oplettende cross-kick was perfect voor de kleine back om in de hoek te scoren. Het was slecht verdedigen en een domper voor de Schotten, die in feite na 50 minuten uit de wedstrijd waren en eenvoudig werden uitgeschakeld door de Boks.

Zuid-Afrika-Schotland in cijfers
Zuid-Afrika-Schotland in cijfersFlashshare

'Alles lag dicht bij elkaar'

"Het was moeilijk in de eerste helft," zei Zuid-Afrika-aanvoerder Siya Kolisi. "Alles lag dicht bij elkaar. We kwamen een beetje traag in ons spel en pakten onze kansen. De tweede helft hebben we onze kansen uit de set-piece benut en ik ben trots op de manier waarop de jongens dat deden."

"Ik vond onze verdediging vandaag uitstekend, we hebben ze echt fysiek aangepakt", zei aanvoerder Jamie Ritchie van Schotland. "Genoeg tijd om onszelf af te stoffen, al het harde werk dat we erin gestoken hebben is niet verdwenen, het is één tegenslag maar we hebben veel om voor te spelen."

Zuid-Afrika speelt aanstaande zondag in Bordeaux hun tweede poulewedstrijd tegen Roemenië, terwijl Schotland twee weken moet wachten voordat het op 24 september in Nice tegen Tonga aantreedt.