Schotland shockeert Engeland opnieuw op Twickenham in eerste Six Nations wedstrijd

Duhan van der Merwe completeert zijn try met een duik voor Schotland
Duhan van der Merwe completeert zijn try met een duik voor SchotlandProfimedia
Het tijdperk van Steve Borthwick voor Engeland ging zaterdag onfortuinlijk van start, want twee prachtige tries van Duhan van der Merwe hielpen een hardnekkig Schotland aan een roemrijke 29-23 overwinning op Twickenham in een zinderende opening van de Six Nations.

Het duurde even voordat de wedstrijd op gang kwam, maar na 15 minuten van tam trappen kwam Schotland tot leven, toen Sione Tuipulotu een grubber door een statische Engelse verdediging stuurde, waarop Jones kon uithalen voor de openingstry.

Marcus Smith stuurde vervolgens een crossfield kick richting de hoek, die Max Malins kon converteren voor zijn eerste try in 15 optredens.

Twickenham werd vervolgens getrakteerd op een briljante individuele try van Van der Merwe, niet dat de meeste aanwezigen het zullen hebben gewaardeerd. De winger, die de enige try scoorde toen de Schotten voor het eerst in 38 jaar zegevierden op Twickenham in 2021, ving een losse kick net binnen zijn eigen helft en zette vervolgens een zijwaartse run in langs vijf verdedigers, wiens twijfelachtige inspanningen de nieuwe verdedigingscoach Kevin Sinfield geërgerd zouden hebben.

Engeland sloeg terug toen de bal uiteindelijk naar Malins in de hoek ging. Owen Farrell miste zijn tweede achtereenvolgende conversie, maar was vervolgens uit een penalty succesvol om de gastheren een 13-12 voorsprong in de rust te bezorgen.

De tweede helft

Borthwick's eerste team talk in de rust droeg het team duidelijk op de bal vast te houden en dat betaalde zich uit met enkele krachtige runs van de aanvallers die eindigden met een try van Ellis Genge acht minuten na de herstart. Schotland sloeg snel terug met een verrassende try van Ben White.

Een penalty aan beide kanten hield het publiek gespannen en Engeland was de aanvallende ploeg, maar het waren de Schotten die het laatste woord hadden. Dankzij precieze passing en een krachtige finish van Van der Merwe grepen ze de overwinning.

Engeland keert aanstaande zondag terug naar Twickenham om tegen Italië te spelen, terwijl Schotland aanstaande zaterdag Wales ontvangt, dat eerder in Cardiff ruim werd verslagen door Ierland.