Serie A: Napoli lijdt op bezoek bij Internazionale eerste nederlaag van het seizoen

Matchwinner Edin Dzeko maakte zijn zevende doelpunt van het seizoen
Matchwinner Edin Dzeko maakte zijn zevende doelpunt van het seizoenProfimedia
Napoli heeft de eerste nederlaag van het Serie A-seizoen geleden. Op bezoek bij Internazionale maakte de ploeg van trainer Luciano Spalletti geen moment aanspraak op de zege. Inter hield de deuren achterin gesloten en kon in de omschakeling zelf meerdere malen gevaarlijk worden. Edin Dzeko was de matchwinnaar bij de ploeg waar Denzel Dumfries een kwartier mee mocht doen.

Napoli was na 15 speelronden de ongeslagen koploper in de Serie A. De voorsprong op nummer twee AC Milan, dat eerder vandaag met 1-2 won bij Salernitana, was voor de wedstrijd vijf punten. Internazionale begon de wedstrijd als vijfde op 11 punten van de bezoekers. Inter wist dat een punt genoeg zou zijn om de vierde plek te bemachtigen nadat Lazio eerder op de dag met 2-1 van Lecce verloor.

Bij Inter begon zoals verwacht Edin Dzeko naast Romelu Lukaku. Denzel Dumfries en Stefan de Vrij moesten genoegen nemen met een plaats op de bank. Matteo Darmian speelde op Dumfries zijn plaats als rechter wingback. Links achterin bij Napoli begon Matias Oliviera ten faveure van Mario Rui.

Grote kansen Inter

Na vier minuten spelen kreeg Inter via Federico Dimarco een niet te missen kans op de 1-0. Lukaku zette de bal voor vanaf rechts, Dzeko kwam een teenlengte te kort voordat Dimarco de bal bij de tweede paal voor het binnentikken had. De linkermiddenvelder raakte de bal niet optimaal en zijn inzet ging voorlangs. Na 25 minuten spelen kreeg Inter opnieuw een levensgrote kans. Na een voorzet van Lukaku legde Dzeko de bal panklaar voor Darmian. Die probeerde de bal de in de kruising te plaatsen. De vervanger van Dumfries bewees niet een pure goalgetter te zijn en zijn inzet verdween over het Napolitaanse doel.

Vijf minuten voor rust kreeg ook Lukaku een uitgelezen mogelijkheid om zijn team op voorsprong te zetten. Een mooie aanval door het centrum via Dzeko en een hakje van Nicolo Barella endigde bij de Belgische spits die oog in oog met Meret geen hoek wist uit te kiezen, maar de bal hoog in het doel probeerde te knallen. De vingertoppen van Alex Meret brachten redding. Een minuut later kreeg Inter via Dimarco een nóg grotere kans. Hij werd in het 16-metergebied vrij voor de doelman gezet, maar koos ervoor om de korte hoek aan te vallen, de hoek die voor Meret het makkelijkst bereikbaar was en de Napoli-goalie wist dan ook redding te brengen.

Napoli kreeg in de slotfase van de eerste helft een kans via Andre Zambo Anguissa, hij kreeg zijn teen wel tegen de bal na een voorzet vanaf rechts, maar kon de bal richting noch kracht meegeven. Bij rust stond de brilstand nog steeds op het scorebord. Inter kreeg grote mogelijkheden op de 1-0 en Napoli wist het lichte veldoverwicht dat ze hadden nog niet uit te drukken in kansen.

Dzeko breekt ban

Twee ongewijzigde ploegen begonnen aan de tweede helft. Vijf minuten na rust was Napoli-spits Victor Oshimhen voor het eerst gevaarlijk. De Nigeriaan kreeg de bal hoog aangespeeld in de vijfmeter, kon de bal op de borst controleren, maar kon onder druk van Hakan Calhanoglu niet voorkomen dat Inter-doelman Andre Onana de bal voor zijn voeten wegplukte.

De ban werd in de 56ste minuut dan eindelijk gebroken. Dimarco ontving de bal op links en had alle tijd en ruimte om de bal voor te trekken. Dzeko had zich met een goede loopactie vrij gelopen en kopte de bal snoeihard tegen de netten. Het was de Bosnische spits zijn zevende doelpunt van het Serie A-seizoen. Vijf minuten later was het Khvicha Kvaratskhelia die eventjes zijn klasse liet zien. De Georgische vleugelaanvaller wist met twee schijnbewegingen de Inter-verdediging op het verkeerde been te zetten en nam het doel met zijn rechter onder vuur. Zijn inzet was hard en richting de kruising, maar verdween in het zijnet.

Na 64 minuten voetbal kwamen bij Inter Lautaro Martinez en Robin Gosens erin voor Lukaku en Dimarco. Napoli reageerde door Hirving Lozano en Giacomo Raspadori binnen de lijnen te brengen voor Piotr Zielinski en Matteo Politano. Het betekende dat Dumfries nog op de bank bleef en Napoli met vier aanvallers ging spelen.

Een kwartier voor tijd moest Dzeko de strijd staken. Hij kreeg last van kramp toen hij achter een bal aanrende. Zijn vervanger was Joaquin Correa. Ook Denzel Dumfries mocht zijn opwachting maken, hij verving Darmian. Bij Napoli kwam Tanguy N'Dombele binnen de lijnen voor Anguissa.

Vijf aanvallers bij Napoli

Napoli leek alles op alles te willen zetten om de eerste nederlaag van het Serie A-seizoen af te wenden. Vijf minuten voor tijd bracht Luciano Spalletti met Giovanni Simeone nog een aanvaller. Middenvelder Stanislav Lobotka verliet het veld en zo stonden er vijf aanvallers in het veld bij Napoli. Vlak voor het verstrijken van de officiële speeltijd leverde het Napoli bijna de gelijkmaker op. Raspadori kreeg de bal in de zestien, nam de bal knap aan en haalde ineens uit. Het schot werd gekeerd door Onana, die op de juiste plek stond en als een soort volleyballer de bal al vallend op kniehoogte wegbokste. Er werden vier minuten blessuretijd bijgetrokken door scheidsrechter Sozza. Napoli was niet bij machte Onana nogmaals te testen en liep tegen de eerste nederlaag van het seizoen aan.

Inter stijgt door de overwinning naar de vierde plaats. De achterstand op Napoli bedraagt nu nog acht punten. Voor Napoli staan de uitwedstrijd tegen Sampdoria en de topper tegen Juventus voor de deur.