Spakenburg zorgt voor één van de grootste stunts in geschiedenis Nederlandse voetbal

Het feest bij spelers en fans is groot
Het feest bij spelers en fans is grootProfimedia
Tweede Divisie-club Spakenburg heeft voor één van de allergrootste stunts in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal gezorgd door in stadion De Galgenwaard eredivisionist FC Utrecht in de kwartfinale van de KNVB Beker met 1-4 te verslaan. Het team uit de vissersplaats had eerder in het toernooi al FC Groningen in een uitwedstrijd verslagen (2-3). Ze evenaren daarmee overigens de prestatie van rivaal en dorpsgenoot V.V. IJsselmeervogels. Die versloegen in 1975 AZ in de kwartfinale.

Sportvereniging Spakenburg, zoals ze voluit heten, had natuurlijk niets te verliezen en was vanaf de start de scherpere en betere ploeg. De provinciegenoten van FC Utrecht wisten gelijk druk te zetten op hun tegenstander. Al binnen vijf minuten hadden Floris van der Linden en Luuk Admiraal de 1-0 op het hoofd en de voet. Het waren de inleidingen op de daadwerkelijke openingstreffer van Wimilio Vink. De oud-speler van onder andere MVV Maastricht had een prachtige volley in huis. Er volgden wel kansen voor de thuisploeg, maar de scherpte miste of doelman Alessandro Damen bleek een sta-in-de-weg.

Buitenspel

Vijf minuten na de pauze kreeg Spakenburg een gigantische kans op het verdubbelen van de score. Admiraal mocht alleen op de Griekse keeper Vasilis Barkas af, maar die had een uitmuntende redding in huis. Een paar minuten later veerde het publiek in de Galgenwaard opgelucht op bij een kopgoal van Anastasios Douvikas. De VAR constateerde echter buitenspel en het scorebord gaf weer 0-1 aan.

Wat er daarna gebeurde liet zich kenmerken als geniaal, ongelooflijk en waanzinnig. Na een prachtige dieptepass faalde Admiraal nu niet oog in oog met de doelman van FC Utrecht (’59). Vijf minuten later scoorde de thuisploeg de aansluitingstreffer via Douvikas (’64). Zat er dan toch een comeback in voor de duurbetaalde profvoetballers? Nee. Nog geen twee minuten later kopte Masies Artien raak uit een hoekshop en ook Van der Linden scoorde met het hoofd voor 1-4 (’73).

VVSB

Trainer Michael Silberbauer zat niet op de bank bij FC Utrecht. De club liet weten dat de Deen ziek is. Aleksandar Rankovic verving hem. Taylor Booth ontbrak eveneens. De Amerikaanse middenvelder heeft last van een schouder, maar Utrecht verwacht hem snel weer op het veld.

In 2016 bereikte VVSB als laatste amateurclub de halve finale van het bekertoernooi. Uitgerekend FC Utrecht versloeg de amateurs uit Noordwijkerhout vervolgens met 0-3. Spakenburg zit komend weekend dus in de koker voor de halve finales. De overige duels zijn: