AO dag 3: Alcaraz en Zverev vergezellen Griekspoor en Rune in tweede ronde

Bijgewerkt
Griekspoor bereikte de tweede ronde van de Australian Open
Griekspoor bereikte de tweede ronde van de Australian OpenAFP
Het is de derde en laatste dag van de eerste ronde van de Australian Open. Na de Nederlanders Botic van de Zandschulp, Jesper de Jong en Arantxa Rus moest alleen Tallon Griekspoor nog in actie komen, hij speelde vannacht tegen Roman Safiullin. De laatste top 10-spelers in zowel het mannen- als vrouwenenkelspel proberen eveneens de tweede ronde te bereiken (met uitzondering van de geblesseerde Karolina Muchova). Tevens is de eerste ronde van het dubbelspel van start gegaan, met vandaag twee Nederlanders in actie. Robin Haase en Arantxa Rus hopen met hun respectievelijke partner de tweede ronde te bereiken.

ATP enkelspel, eerste ronde

Roman Safiullin (#36) 2-3 Tallon Griekspoor (#31) (6-2, 6-3, 6-7 (3), 4-6, 5-7)

(ANP) - Tallon Griekspoor heeft zich op de Australian Open naar een overwinning in vijf sets geknokt op de Rus Roman Safiullin. De beste tennisser van Nederland, als 28e geplaatst in Melbourne, maakte een achterstand van 2-0 in sets ongedaan en won met 2-6 3-6 7-6 (3) 6-4 7-5. De wedstrijd duurde 3 uur en 50 minuten.

Safiullin - Griekspoor
Safiullin - GriekspoorProfimedia

Griekspoor leek na ruim een uur af te stevenen op een kansloze nederlaag. Hij had weinig in te brengen tegen het agressieve baselinespel van de Rus en mopperde flink, met name over het publiek dat volgens hem voor veel te veel afleiding zorgde.

De Nederlander wist zich op baan 7 echter in de wedstrijd te knokken en won de derde set via een tiebreak. In de vierde set liep hij uit naar 5-1, maar pas bij 5-4 haalde hij de set binnen. In de vijfde set had Griekspoor het fysiek zwaar en hij werkte maar liefst acht breakpoints weg. Bij 5-5 profiteerde hij van enkele missers van de Rus en bij 6-5 maakte hij het af met een lovegame.

Vorig jaar haalde Griekspoor de derde ronde op het eerste grandslamtoernooi van het seizoen. Hij verloor toen van de Griek Stefanos Tsitsipas. Griekspoor neemt het donderdag in de tweede ronde van de Australian Open op tegen Arthur Fils.

Holger Rune (#8) 3-1 Yoshihito Nishioka (#61) (6-2, 4-6, 7-6 (3), 6-4)

Holger Rune wist de eerste set vrij eenvoudig naar zich toe te trekken, maar kreeg het vervolgens een stuk lastiger tegen de Japanner Yoshihito Nishioka. Rune kwam in de tweede set nog op en 2-1 voorsprong, maar zag zijn tegenstanders vervolgens drie games op rij winnen. Nishioka won de set uiteindelijk met 6-4 voordat de derde set opnieuw spannend werd en beslist moest worden met een tiebreak. Ditmaal was het de Deen die met 7-3 de set in de wacht sleepte.

Rune - Nishioka
Rune - NishiokaProfimedia

In de vierde set leek het opniew gelijk op te gaan, maar bij een 5-4 stand speelde Rune een foutloze game waardoor de nummer acht van de wereld als winnaar uit de strijd kwam.

Alexander Zverev (#6) 3-1 Dominik Koepfer (#62) (4-6, 6-3, 7-6 (3), 6-3)

De Duitser Alexander Zverev heeft zijn landgenoot Dominik Koepfer in drie uur en 15 minuten aan de kant gezet. In de eerste ronde van het Australian Open was de nummer zes van de wereld met 4-6, 6-3, 7-6 (3), 6-3 te sterk voor Koepfer, die de nummer 62 van de wereld is.

Zverev - Koepfer
Zverev - KoepferProfimedia

De eerste set ging nog verrassend naar Koepfer nadat Zverev in de derde game op zijn eigen service in de problemen kwam en gebroken werd. In de tweede set waren de rollen omgedraaid, maar moest Zverev bij 5-3 voor nog wel drie breakpoints wegwerken om de set te pakken.

In de tiende game van de derde set kwam Zverev opnieuw in een benarde situatie en wist twee breakpoints weg te werken om in de set te blijven. Het liep uit op een tiebreak, waarin Zverev zijn zenuwen het beste onder controle leek te hebben.

Het verzet van Koepfer leek gebroken, net als zijn service in de tweede game van de vierde set, waarna Zverev niets meer weggaf.

Richard Gasquet (#131) 0-3 Carlos Alcaraz (#2) (6-7 (5), 1-6, 2-6)

Carlos Alcaraz heeft ten koste van Richard Gasquet de tweede ronde van het Australian Open bereikt. De nummer twee van de wereld had het één set lastig met de Fransman, maar had daarna geen kind aan de nummer 131 van de wereld.

Gasquet - Alcaraz
Gasquet - AlcarazProfimedia

De eerste set liep uit op een tiebreak nadat Alcaraz geen van de zes breakpoints wist te verzilveren. In de tiebreak lagen kansen voor Gasquet, maar een vastberaden Alcaraz liep geen setverlies op.

Het had Gasquet blijkbaar veel energie gekost en waar de eerste set in één uur en 13 minuten gespeeld werd, gingen de volgende twee in respectievelijk 30 en 41 minuten naar Alcaraz. De Spanjaard stond nog drie games af, was volledig heer en meester, maar had vijf matchpoints nodig om Gasquet definitief uit te schakelen.

WTA enkelspel, eerste ronde

Iga Swiatek (#1) 2-0 Sofia Kenin (#41) (7-6 (2), 6-2)

(ANP) - Iga Swiatek heeft zich met de nodige moeite verzekerd van een plek in de tweede ronde van de Australian Open. De nummer 1 van de wereld had het één set lastig tegen de Amerikaanse Sofia Kenin, de winnaar in Melbourne in 2020.

Swiatek - Kenin
Swiatek - KeninProfimedia

In de eerste set, die liefst 68 minuten in beslag nam, mocht Kenin bij 5-4 voor de set serveren. De Amerikaanse wist de set niet binnen te halen en nadat ze bij 6-5 nog een setpunt had weggewerkt moest ze de tiebreak toch met duidelijke cijfers aan Swiatek laten.

In de tweede set kwam Kenin met 2-1 voor, maar Swiatek pakte vijf games op een rij. Ze besloot het duel na een uur en 51 minuten met een sterke service, die Kenin te machtig was.

Niet makkelijk

"Het is niet makkelijk om een eerste ronde te spelen, zeker niet op het eerste grandslamtoernooi van het jaar. Ik moest echt mijn ritme vinden en stond een beetje 'uit' in de eerste set", zei Swiatek direct na afloop op de baan. "Zij won het toernooi al eens en weet wat er gevraagd wordt. Tennis is een sport waarin je altijd in de eerste ronde tegen voormalig kampioenen of oud-nummers 1 kunt staan. Je moet er gewoon klaar voor zijn."

Swiatek pakte nog nooit de titel in Melbourne. Vorig jaar werd ze al in de vierde ronde uitgeschakeld.

Kenin won vier jaar geleden in de finale van de Spaanse Garbiñe Muguruza. Sindsdien won ze nog maar één wedstrijd in Melbourne. Ze is tegenwoordig de mondiale nummer 41.

Jelena Ostapenko (#10) 2-0 Kimberly Birrell (#116) (7-6 (5), 6-1)

De wedstrijd tussen Jelena Ostapenko en Kimberly Birrell was er een met twee gezichten. In de eerste set leken de dames perfect aan elkaar gewaagd en had de nummer tien van de wereld het dus opvallend moeilijk met haar Australische opponent. De set kwam aan op een tiebreak en zelfs die was tot op het laatste moment nog spannend, maar de Letse favoriet trok ondanks meerdere setpoints te hebben verspeeld toch aan het langste eind.

Ostapenko - Birrell
Ostapenko - BirrellProfimedia

Dat bleek een enorm erschil in vetrouwen los te maken voor de tweede set, waarin Ostapenko binnen een mum van tijd al tegen een 4-0 voorsprong aankeek. De set, die uiteindelijk met 6-1 gewonnen werd, was binnen een half uur al gespeeld.

Elena Rybakina (#3) 2-0 Karolina Pliskova (#38) (7-6 (6), 6-4)

Elena Rybakina heeft de tweede ronde van het Australian Open bereikt. In een één uur en 34 minuten durende partij was de Kazachse met 7-6 (6), 6-4 te sterk voor Karolina Pliskova.

Rybakina - Pliskova
Rybakina - PliskovaProfimedia

Rybakina begon de wedstrijd met het - op love (!) - inleveren van haar servicegame. Pas in de derde game kreeg ze haar eerste punten op het bord. In de vierde game brak de verliezend finaliste van vorig jaar haar opponente terug en in de twaalfde game miste ze op de service van Pliskova drie setpunten. Een tiebreak moest beslissing brengen en na twee mini-breaks van Pliskova, leek de set naar de Tsjechische te gaan, maar Rybakina vocht zich ijzersterk terug, werkte drie setpunten weg en pakte door vijf punten op rij te winnen toch de eerste set.

In de tweede set werd het verschil tussen de nummer drie en 38 van de wereld duidelijk. Rybakina hield al haar servicegames, wist bij 1-1 al zelf te breaken en benutte haar vierde matchpoint.

Rebecca Marino (#182) 0-2 Jessica Pegula (#5) (2-6, 4-6)

Jessica Pegula heeft eenvoudig de tweede ronde van het Australian Open bereikt. De 29-jarige Amerikaanse was na iets meer dan een uur spelen in twee sets veel te sterk voor de vier jaar oudere Rebecca Marino uit Canada: 6-2, 6-4.

Marino - Pegula
Marino - PegulaAFP

Pegula wist al in de derde game van de eerste set haar opponente te breaken en deed dat bij 4-2 voor opnieuw. Ze serveerde de set eenvoudig uit.

De tweede set was moeilijker voor de nummer vijf van de wereld. Bij 1-0 achter werkte ze twee breakpoints weg, waarna ze in de derde game direct zelf brak. In de zesde game ging het wel mis voor Pegula, die een game later echter de schade alweer herstelde door terug te breaken. Bij 5-4 voor serveerde ze de wedstrijd uit en benutte haar tweede matchpoint.

ATP dubbelspel, eerste ronde

Nicolas Barrientos/Rafael Matos - Yuki Bhambri/Robin Haase (1-6, 7-6 (8), 7-6 (7))

Robin Haase heeft samen met zijn Indische dubbelpartner Yuki Bhambri verloren van het Zuid-Amerikaanse duo Nicolas Barrientos en Rafael Matos. Die kans leek ontzettend klein na de eerste set, waarin Haase en Bhambri met 5-0 voor kwamen te staan. Die set werd dan ook met 6-1 gewonnen en duurde in totaal slecht 21 minuten.

Statistieken van de wedstrijd
Statistieken van de wedstrijdFlashsha.re

De tweede set ging er echter volledig anders aan toe. De heren hielden elkaar perfect in evenwicht en het was een tiebreak die uiteindelijk voor de beslissing moest zorgen. Haase en Bhambri verspeelden twee setpoints en verloren uiteindelijk met 10-8 in een set die in totaal meer dan een uur duurde. De beslissende derde set leek wel een kopie van de tweede, met een tiebreak waar wederom maar geen einde aan leek te komen. In totaal duurde deze set zelfs twee minuten langer dan de tweede en ook nu waren het de Zuid-Amerikanen die de set, en daarmee nu ook de wedstrijd op hun naam mochten schrijven.