ATP & WTA Tour: halve finales in Sofia en Metz bekend, veel strijd op BJK Cup

Karen Khachanov is de enige top 20-speler die vandaag in actie komt
Karen Khachanov is de enige top 20-speler die vandaag in actie komtProfimedia
Vandaag wordt er weer getennist. In de Billie Jean King Cup wereldgroep spelen Italië en Duitsland tegen elkaar, evenals Australië en Kazachstan. Intussen worden ook in de ATP-250 toernooien in Metz en Sofia de kwartfinales afgewerkt. In het dubbelspel is de Nederlandse Matwe Middelkoop nog actief in Metz. Hij hoopt voor het eerst sinds 26 augustus weer een halve finale te bereiken.

Billie Jean King Cup - enkelspel, groepsfase

Storm Hunter (#172) 2-0 Anna Danilina (#814) (7-6 6-4)

Storm Hunter heeft namens Australië een overwinning binnengehaald, door in een spannende wedstrijd de Kazachse Anna Danilina te verslaan. Het verschil tussen de twee op de wereldranglijst is groot, maar daar was weinig van terug te zien. Danilina kreeg in de eerte set bij een 4-5 stand zelfs een setpoint op de service van haar opponente, maar verzilverde die niet. Vervolgens werd ze zelf gebroken, brak terug en kwam het aan op een tiebreak. Die ging met 7-2 naar Hunter.

Ook in set twee gebeurde van alles. De Australische pakte een 3-1 voorsprong, gaf die weer weg, kwam op een 5-3 voorsprong, maakte het vervolgens niet af op eigen service, waarbij ze twee matchpoints verspeelde en viste de wedstrijd daarna binnen op de opslag van haar tegenstander. De twee dames onderhielden het publiek daarmee ruim twee uur van het eerste tot het laatste punt.

StatistiekenFlashscore

Martina Trevisan (#43) 2-0 Eva Lys (#130) (7-6 6-1)

Martina Trevisan heeft gedaan wat ze moest doen. De top 50-speelster uit Italië had het een set lang erg lastig met Eva Lys uit Duitsland, maar na een spannende tiebreak stoomde ze in de tweede set door, mede omdat haar tegenstander last had van een blessure. Beide speelsters verloren in de eerste set liefst vier keer hun opslag en zetten dat door in de tiebreak. Liefst negen keer wisten Trevisan en Lys geen punt te maken op hun eigen service. Uiteindelijk won de Italiaanse met 8-6. Lys knokte vervolgens voor ieder punt, maar speelde te zwak op eigen service.

Kimberly Birrell (#113) 0-2 Yulia Putintseva (#69) (0-6 5-7)

Yulia Putintseva heeft wat teruggedaan voor Kazachstan. Ze won in twee sets van de Australische Kimberly Birrell. Eerder op de dag ging de overwinning nog naar Australië, waardoor het dubbelspel bepalend zal zijn. Putintseva walste in de eerste set in 26 minuten over haar opponent heen. De tweede set was een stuk leuker en competitiever. Tot 5-5 ging het gelijk op, maar op het bepalende moment ging het toch mis voor Birrell. Op 5-6 en 30-40 verzilverde de Kazachse haar tweede matchpoint.

Jasmine Paolini (#30) 2-0 Anna-Lena Friedsam (#115) (6-3 6-2)

Na Martina Trevisan heeft ook Jasmine Paolini haar wedstrijd gewonnen voor Italië. Anna-Lena Friedsam was kansloos en werd in de eerste set eenmaal en de tweede set tweemaal gebroken. De Italiaanse won al haar eigen servicegames. Door de zege is Italië door naar de halve finales.

Celine Naef (#139) 0-2 Danielle Collins (#55) (6-7 1-6)

Danielle Collins heeft na een lastige eerste set Celine Naef verslagen. De spanning zat in de tiebreak van de eerste set. De Zwitserse kwam met 4-1 voor en leek door te stomen naar setwinst. Collins won daarna echter zes punten op rij. Dat kwam hard aan bij de Zwiterse, die daarna niet meer bij machte was om het tempo van haar opponente bij te benen.

Marina Stakusic (#258) 2-1 Magdalena Frech (#63) (4-6 7-5 6-3)

Canada heeft een verrassende overwinning geboekt op Polen. Marina Stakusic versloeg Magdalena Frech in een wedstrijd die bijna drie uur duurde met in totaal gecombineerd 23 breakpoints. Stakusic ging er vol voor, wat resulteerde in een vermakelijke wedstrijd. De Canadese sloeg 51 winners, maar ook 51 onnodige fouten. Met haar opportunistische spel wist ze uiteindelijk in de derde set de wedstrijd naar zich toe te trekken met twee breaks.

Viktorija Golubic (#84) 1-2 Sofia Kenin (#33) (3-6 7-6 5-7)

Sofia Kenin heeft voor de belangrijke Amerikaanse overwinning gezorgd. Dat ging niet makkelijk. De nummer 33 van de wereld had het erg lastig met Viktorija Golubic uit Zwitserland. De wedstrijd duurde bijna drie uur en mondde uit in een slijtageslag. Golubic kreeg bij een 5-4 stand een matchpoint, verzilverde die niet en dat kwam haar duur te staan. Het werd 5-5, ze werd gebroken en Kenin kreeg bij een 5-6 0-40 stand drie matchpoints op eigen service, wist die niet om te zetten en pakte op advantage alsnog de winst met bloed, zweet en tranen.

Leylah Fernandez (#35) 2-0 Magda Linette (#24) (6-2 6-3)

Nadat Stakusic alle moeite had een zege binnen te slepen voor Canada had Leylah Fernandez het een stuk makkelijker tegen Magda Linette, die toch elf plaatsen hoger op de wereldranglijst staat. De stand doet niet helemaal eer aan het gevecht dat op de baan werd gelegd. De eerste game bestond gelijk uit 15 rally’s en vier breakpoints. Het was de aanzet tot een boeiende wedstrijd, waarbij de Canadese vaker net aan het langste eind trok en daardoor de tweede zege voor haar land binnenhaalde.

Billie Jean King Cup - dubbelspel, groepsfase

Storm Hunter/Ellen Perez 2-1 Anna Danilina/Yulia Putintseva (6-1 4-6 10-5)

Australië heeft dankzij het dubbelspel toch nog een overwinning op Kazachstan weten te boeken. Het kwam aan op een zogenaamde supertiebreak, waarbij gespeeld wordt tot 10 punten in plaats van 7.

Sofia Open - enkelspel, kwartfinales - Sofia, Bulgarije

Jan-Lennard Struff (#28) 2-1 Fabian Marozsan (#62) (7-6 4-6 6-4)

De als derde geplaatste Duitser Jan-Lennard Struff heeft met de nodige moeite de halve finales bereikt. De eerste set mondde uit in een tiebreak, die met 7-3 naar de mondiale nummer 28 ging. In de tweede set verloor hij bij een 2-2 stand echter een servicebeurt en dat kon hij niet meer goedmaken. De derde set begon verrassend met een 0-2 voorsprong voor Marozsan en er volgde een rommelige set waarbij de Hongaar nog drie keer zijn service inleverde en de Duitser twee keer. Bij een 5-4 stand volgde een game met 13 spannende rally’s en pas op het vierde matchpoint sloeg Struff toe.

Sebastian Ofner (#44) 1-2 Adrian Mannarino (#25) (7-6 4-6 3-6)

Adrian Mannarino uit Frankrijk heeft de halve finales bereikt dankzij een overwinning op de Oostenrijker Sebastian Ofner. Daarvoor had hij wel twee uur en 40 minuten nodig. De overwinning van Mannarino was des te knap omdat hij in de eerste set een flinke mentale tik kreeg. Beide spelers braken elkaar één keer en dus moest een tiebreak uitsluitsel brengen. Bij een 6-3 stand kreeg Ofner drie setpoints, maar de Fransman werkte ze allemaal weg. Het ging later alsnog mis met een 9-7 eindstand tot gevolg. Er volgde daarna een boeiende strijd, waarbij de Fransman aan het langste eind trok.

Open de Moselle - enkelspel, kwartfinales - Metz, Frankrijk

Alexander Shevchenko (#63) 2-0 Karen Khachanov (#15) (6-4 6-4)

Alexander Shevchenko heeft enigszins verrassend de halve finales bereikt dankzij een overwinning op zijn landgenoot Karen Khachanov, die significant hoger op de wereldranglijst staat. Khachanov verloor in beide sets een servicebeurt terwijl Shevchenko erg sterk speelde, vooral op eigen opslag. Khachanov was de hoogst geplaatste overgebleven speler (3).

Ugo Humbert (#23) 2-0 Harold Mayot (#176) (6-3 7-5)

Ugo Humbert heeft in Metz zijn landgenoot Harold Mayot verslagen. Gezien het verschil op de wereldranglijst was dit ook wel te verwachten. Toch was het zeker geen walk-over. Er zaten enkele lange zwaarbevochten games tussen en Mayot kan met opgegeven hoofd het toernooi verlaten na een gevecht van anderhalf uur.

Open de Moselle - dubbelspel, kwartfinales - Metz, Frankrijk

Ariel Behar/Adam Pavlasek 2-0 Simone Bolelli/Matwe Middelkoop (7-6 7-5)

Het is Matwe Middelkoop niet gelukt om samen met zijn dubbelpartner Simone Bolelli uit Italië de halve finales in Sofia te bereiken. Het tweetal ging in twee sets onderuit tegen Ariel Behar uit Uruguay en de Tsjech Adam Pavlasek. In de eerste set kregen de uiteindelijke winnaars al een setpoint op 5-4, maar die werd nog weggewerkt. Uiteindelijk wonnen Behar en Pavlasek de tiebreak overtuigend met 7-2. In de tweede set ging het tot 5-5 gelijk op, totdat het Nederlands-Italiaanse duo hun servicebeurt verloor en hun opponenten het vervolgens op eigen service mochten afmaken.

Behar en Pavlasek nemen het in de halve finales op tegen het als derde geplaatste dubbelduo Julian Cash uit Groot-Brittannië en de Kroaat Nikola Mektic. Zij zijn het hoogst geplaatste overgebleven tweetal.