ATP & WTA Tour: Rafael Nadal levert de comeback waarop werd gehoopt

Rafael Nadal heeft zijn eerste wedstrijd na zijn blessure gewonnen
Rafael Nadal heeft zijn eerste wedstrijd na zijn blessure gewonnenAFP
Deze dinsdag 2 januari wordt gekenmerkt door de terugkeer van de legendarische Rafael Nadal op de tennisbaan. Zijn tegenstander in Brisbane is niemand minder dan mede-Grand Slamwinnaar Dominic Thiem, die zich via de kwalificaties plaatste voor het hoofdtoernooi. Nadal mocht ondanks zijn huidige 672e plek op de ATP-wereldranglijst direct meedoen door zijn beschermde ranking. Ook komen enkele andere top 25-spelers in actie en werd vannacht door de vrouwen gespeeld in Auckland.

Brisbane International - ATP enkelspel, eerste ronde - Brisbane, Australië

Yannick Hanfmann (#51) 2-0 Sebastian Korda (#24) (7-5, 6-4)

Statistieken Hanfmann - Korda
Statistieken Hanfmann - KordaFlashscore

Dominic Thiem (#98) 0-2 Rafael Nadal (#672) (5-7, 1-6)

Rafael Nadal heeft zijn eerste enkelpartij na bijna een jaar gewonnen. De Spaanse legende, die begin vorig jaar op de Australian Open voor het laatst in actie kwam en daarna onder meer twee heupoperaties onderging, versloeg op het toernooi van Brisbane de Oostenrijker Dominic Thiem. De setstanden waren 7-5 en 6-1.

Nadal (37) was in het Australische Brisbane al een keer de baan op gegaan voor een dubbelpartij. Die verloor hij samen met zijn landgenoot Marc López.

Tegen Thiem pakte hij de eerste set door bij 6-5 zijn tweede break- en setpoint te benutten. In de tweede volgde al snel een break in de tweede game, gevolgd door nieuw opslagverlies van Thiem in de zesde. Met een 5-1-voorsprong mocht Nadal de partij uitserveren.

Statistieken Thiem - Nadal
Statistieken Thiem - NadalFlashscore

2024 ATP Hong Kong Tennis Open - ATP enkelspel, eerste ronde - Hong Kong, China

Jan-Lennard Struff (#25) 2-1 Marin Cilic (#674) (3-6, 7-6 (4), 7-6 (7))

Marin Cilic was dicht bij de winst in zijn eerste wedstrijd na langdurig blessureleed. De Kroaat liet tegen de Duitser Jan-Lennard Struff in de eerste ronde van het toernooi van Hongkong liefst negen wedstrijdpunten onbenut. Struff profiteerde door de partij in drie sets naar zich toe te trekken: 3-6 7-6 (4) 7-6 (4).

Cilic, een voormalig winnaar van de US Open, kwam afgelopen jaar maar in twee kleinere toernooien in actie, maar stond verder aan de kant met een knieblessure. De Kroaat leek op weg naar een snelle zege na winst in de eerste set en een 5-2-voorsprong in de tweede, maar Struff overleefde vijf matchpoints in de tweede set en nog eens vier in de derde en beslissende set. Na 3 uur 6 minuten was de winst alsnog voor de Duitser.

Ondank de nederlaag keek Cilic met genoegen terug. "Na zo'n zware blessure kan ik alleen maar tevreden zijn", doelde hij op niet teruggekeerde klachten aan de rechterknie. "Ik heb hem de kans gegeven terug te komen in de partij, toen werd het lastig. Maar dit optreden geeft vertrouwen. Ik heb nu alleen meer wedstrijden nodig."