Cincinnati roundup: Zverev volgt voorbeeld Sinner en Swiatek, en wint na achterstand

Alexander Zverev had alle moeite met Ben Shelton
Alexander Zverev had alle moeite met Ben SheltonAFP
Vannacht zijn in Cincinnati de kwartfinales gespeeld. Topseeds Jannik Sinner en Iga Swiatek speelden de vroege wedstrijden en drongen als eersten door naar de halve finales, allebei na een aanvankelijke set achterstand.

Sinner voorkwam dat rivaal Andrey Rublev zijn triomf van afgelopen zaterdag in Montreal herhaalde door de zesde geplaatste speler met 4-6, 7-5, 6-4 te verslaanSwiatek bereikte de semi's in het vrouwentoernooi door tiener Mirra Andreeva met 4-6, 6-3, 7-5 te kloppen.

Sinner zal het in de halve finale opnemen tegen de als derde geplaatste kampioen van 2021, Alexander Zverev, die ondanks regenonderbrekingen in de laatste set Ben Shelton met 3-6, 7-6 (3), 7-5 versloeg. De beslissende set werd meerdere keren afgebroken, maar de Duitser ging door naar zijn derde achtereenvolgende halve finale in Cincinnati. “De omstandigheden en de onderbrekingen waren zwaar, maar Ben was het zwaarst deze wedstrijd”, zei Zverev. “Hij heeft de hele week geweldig tennis gespeeld. Het was moeilijk om mijn comfortzone te vinden vandaag, maar het is geweldig om te winnen.”

Statistieken Zverev - Shelton
Statistieken Zverev - SheltonFlashscore

Amerika's hoop

Fances Tiafoe zal spelen tegen Holger Rune. De Amerikaan kwam na een half uur met 6-3 voor toen de als vijfde geplaatste Hubert Hurkacz, die een maand geleden een knieoperatie onderging, moest opgeven met een kuitblessure. “Bij 2-2 voelde ik dat hij een beetje van slag was,” zei Tiafoe, die zijn 200e Tour-zege boekte. “Ik weet hoe het voelt om met pijn en revalidatie om te gaan... hij kwam vrij snel terug.”

Rune, die hier tot deze week nog nooit een wedstrijd had gewonnen, versloeg de Brit Jack Draper met 6-4, 6-2 in 75 minuten. De jonge Deen brak twee keer in de tweede set om de winst te pakken in 75 minuten. “Het scorebord was niet hoe de wedstrijd voelde,” zei hij achteraf. “Het was erg moeilijk, Jack ging erachteraan.”

Statistieken Draper - Rune
Statistieken Draper - RuneFlashscore

Sabalenka gaat voor eerste titel sinds januari

Swiatek plaatst zich voor de finale van zondag tegen Aryna Sabalenka, die met 6-3, 6-2 won van Liudmila Samsonova. De Wit-Russische bereikte haar vierde halve finale in Cincinnati - en derde op rij - en neemt de tweede plaats op de WTA-ranglijst over van Coco Gauff voor de US Open op 26 augustus. Ze hoopt haar eerste titel te veroveren sinds ze afgelopen januari in Melbourne de Australian Open won.

Statistieken Sabalenka - Samsonova
Statistieken Sabalenka - SamsonovaFlashscore

De Amerikaanse zesde geplaatste Jessica Pegula werkte meer dan drie uur in de wind om de Canadese Leylah Fernandez met 7-5, 6-7 (1), 7-6 (3) te verslaan en de halve finale te bereiken. Ze speelde vrijdag twee wedstrijden en gaf toe dat deze laatste poging een inspanning was, want ze bereikte haar negende halve finale in de 1000-serie. “Ik was moe vandaag, maar ik heb het volgehouden. Ze begon heel goed te spelen. Ze is een geweldige concurrente, maar ik raakte opgefokt in de derde set en kwam tot rust. We hadden echt moeilijke omstandigheden, de wind was echt wervelend en we hadden allebei moeite met serveren. Het was gekkenwerk vandaag, maar ik heb me er doorheen geslagen.”

Statistieken Pegula - Fernandez
Statistieken Pegula - FernandezFlashscore

Pegula's tegenstander is Paula Badosa, die Anastasia Pavlyuchenkova met 6-3, 6-2 versloeg.