Liveblog Roland Garros dag 9 ATP-enkelspel: ontspannen avond Etcheverry en Zverev

Rune moest heel diep gaan
Rune moest heel diep gaanAFP
Maandag staan de laatste vier wedstrijden in de vierde ronde op het schema. Die zullen het programma voor de kwartfinales moeten gaan bepalen. De spectaculaire Scandinavische toptennissers Casper Ruud en Holger Rune mogen de dag bij de mannen openen. Ze treffen twee gevaarlijke spelers die onbevangen de wedstrijden kunnen aanvliegen. Ook de andere twee duels lijken op papier aantrekkelijk. De spelers staan dicht bij elkaar en het zouden daarom wel eens spannende aangelegenheden kunnen worden.

Nicolas Jarry (#35) 0-3 Casper Ruud (#4) (6-7(3) 5-7 5-7)

De Noorse favoriet brak Jarry in zijn eerste servicegame, maar de Chileen brak in game vijf terug om de stand weer gelijk te trekken. Daarna gunden beide heren elkaar geen strohalm meer, dus was een tiebreak nodig om de eerste set te beslissen. Twee minibreaks en een sterke service waren voldoende voor Ruud om het over de streep te trekken en op 1-0 te komen.

Ook de tweede set was een absolute thriller. Jarry brak en kwam op 4-1, met zelfs een breakpoint om op 5-1 te komen, maar deze liet hij onbenut. Ruud liet zijn kansen niet liggen, en trok gelijk. In game 11 brak hij Jarry opnieuw en mocht serveren voor de set, maar dit ging niet zonder horten of stoten: de Chileen kreeg twee breakpoints om een nieuwe tiebreak af te dwingen, maar weer liet hij de kansen uit zijn handen glippen, waardoor Ruud een 2-0 voorsprong pakte.

In de derde set pakte Jarry opnieuw de eerste break, maar opnieuw was dat het moment dat hij begon te schutteren. Ruud brak terug en in game 11 deed hij dit opnieuw. In game 12 kreeg hij twee matchpoints en de tweede werd benut. Het was een zware overwinning, en veel moeilijker dan de 3-0 eindstand zou doen vermoeden. Nicolas Jarry gaat naar huis en mag dat met opgeheven hoofd doen.

Statistieken van de wedstrijd tussen Nicolas Jarry en Casper Ruud
Statistieken van de wedstrijd tussen Nicolas Jarry en Casper RuudFlashshare

Holger Rune (#6) 3-2 Francisco Cerundolo (#23) (7-6 3-6 6-4 1-6 7-6 10-7)

Holger Rune is in een wedstrijd met vele ups en downs uiteindelijk via een super tiebreak als winnaar uit de bus gekomen. De Deen en zijn Argentijnse opponent Francisco Cerundolo maakten er een bijna vier uur durend spektakelstuk van. De eerste set nam al een uur in beslag. Rune liet een 5-2 voorsprong wegglippen, maar was in de tiebreak duidelijk de betere.

Cerundolo liet zich niet ontmoedigen en leverde prima spel af en haalde zo twee sets binnen. In de vierde leek Rune het even helemaal kwijt. Hij leek vermoeid en oververhit, maar zoals zo vaak bij de Scandinaviër vond hij zijn innerlijke kameleon, om in set vijf weer terug te klimmen naar zijn gebruikelijke niveau. De spelers braken elkaar éénmaal en dus moest een zogenaamde super tiebreak de beslissing brengen. Daarin kwam Rune via 7-7 als eerste drie punten voor.

Hij neemt het nu woensdag op tegen die andere getalenteerde Scandinaviër: Casper Ruud uit Noorwegen, de nummer vier van de wereld. Dat belooft vuurwerk.

Statistieken van de wedstrijd tussen Holger Rune en Francisco Cerundolo
Statistieken van de wedstrijd tussen Holger Rune en Francisco CerundoloFlashshare

Tomas Martin Etcheverry (#49) 3-0 Yoshihito Nishioka (#33) (7-6 10-8 6-0 6-1)

Na een spannende eerste set denderde de Argentijn Tomas Martin Etcheverry over zijn Japanse opponent Yoshihito Nishioka heen. Wie weet hoe de wedstrijd was verlopen als Nishioka bij 6-7 in de tiebreak van de eerste set zijn setpoint had benut. Het gebeurde niet en op de bepalende momenten viel alles de verkeerde kant op voor de nummer 33 van de wereld. Etcheverry mag het nu opnemen tegen Alexander Zverev, die al net zo’n makkelijke avond beleefde.

Statistieken van de wedstrijd tussen Tomas Martin Etcheverry en Yoshihito NishiokaFlashshare

Grigor Dimitrov (#29) 0-3 Alexander Zverev (#27) (1-6 4-6 3-6)

Grigor Dimitrov had in Parijs nog geen set verloren, maar Alexander Zverev was, om heel eerlijk te zijn, ook de eerste serieuze tegenstander van de Bulgaar. Het zat Dimitrov de afgelopen weken dan ook niet mee. In Madrid werd hij vroegtijdig uitgeschakeld door Carlos Alcaraz en in Rome door Novak Djokovic. Dat de man kan tennissen op gravel liet hij echter zien op het toernooi van Geneve, waar specialist Nicolas Jarry in de finale te sterk was. Op Roland Garros was Alexander Zverev op alle fronten beter.

Statistieken van de wedstrijd tussen Grigor Dimitrov en Alexander Zverev
Statistieken van de wedstrijd tussen Grigor Dimitrov en Alexander ZverevFlashshare