Iga Swiatek praat in aanloop naar Roland Garros-semi over de groei van Coco Gauff
Gauffs enige overwinning op Swiatek kwam vorig jaar op een hardcourtbaan in Cincinnati, waar de Amerikaanse zegevierde in een driesetter op weg naar haar eerste WTA 1000-titel, die ook de weg vrijmaakte voor haar eerste Grand Slam op de U.S. Open. Swiatek won de laatste drie ontmoetingen echter in straight sets en de Poolse neemt Gauff niet lichtzinnig op, ook al maakte ze vorig jaar in de finale en in 2022 in de kwartfinale een einde aan de hoop van de 20-jarige op Roland Garros.
“Ik denk dat haar mentale spel wel wat sterker is. Vroeger was het makkelijker om haar te kraken als je aan de leiding stond", zei Swiatek over Gauff. “Maar het is normaal dat ze vooruitgang boekt. Ze is op die leeftijd dat alles lekker gaat, dat als je hard werkt dat je dan vooruitgang boekt. Dat doet ze en waarschijnlijk is elk aspect van haar spel een beetje beter omdat het anders is om een tiener op de tour te zijn dan een meer volwassen speler.”
Een betere manier
Sinds Swiatek in de tweede ronde de schrik overleefde tegen Naomi Osaka, heeft de Pool tegenstanders met gemak aan de kant geschoven. Zo bezorgde ze Anastasia Potapova een dubble bagel en versloeg ze Wimbledon-kampioene Marketa Vondrousova met al het gemak van de wereld. Haar laatste overwinning op Gauff kwam vorige maand op gravel in de halve finale van de Italian Open en de Amerikaanse zei dat ze “een betere manier” moet vinden om tegen de 's werelds beste tennisser te spelen, die haar laatste 17 wedstrijden heeft gewonnen.
“Ik ben duidelijk niet succesvol geweest de laatste paar keer dat we speelden, ongeacht de ondergrond en dat alles. Ze is zeker een lastige tegenstander voor mij en voor iedereen,” zei Gauff. “Ik moet gewoon teruggaan en kijken, proberen te vinden wat ik moet doen. Ik denk dat ze hier geweldig tennis speelt, dus het wordt een uitdaging, maar ik ga de wedstrijd in met veel vertrouwen dat ik het kan. Ik ga proberen een plan te krijgen van mijn team en dan ook mijn eigen plan en kijken waar we een mix kunnen vinden.”