Liveblog Roland Garros dag 8 WTA-enkelspel: Svitolina nu tegen Sabalenka

Elina Svitolina in actie tijdens de wedstrijd tegen Daria Kasatkina
Elina Svitolina in actie tijdens de wedstrijd tegen Daria KasatkinaAFP
In Parijs worden zondag vier wedstrijden gespeeld in de achtste finales van de Franse Open. Onder anderen de geplaatste speelsters Elise Mertens, Daria Kasatkina en Aryna Sabalenka komen in actie

Anastasia Pavlyuchenkova (#333) 2–1 Elise Mertens (#28) (3-6 7-6 6-3)

De wedstrijd tussen de als 28e geplaatste Belgische Elise Mertens en de Russische Pavlyuchenkova was er duidelijk één met twee gezichten. In de eerste set was de Belgische duidelijk de betere en al in het begin van de set brak zijn haar tegenstander één keer vaker. In de tweede set ontliepen de vrouwen elkaar nog minder. Beiden verloren tweemaal hun servicegame. Zo moest een tiebreak beslissing brengen. Op het tweede setpoint was het daarin raak voor de Russische (7-3).

In de derde set was de pijp van Mertens behoorlijk leeg. Bij een 3-0 stand moest ze een medische behandeling ondergaan en vervolgens brak te meteen terug. Via 4-1 en 5-1 moest Mertens serveren om in de wedstrijd te blijven en overleefde ze drie matchpoints. Vervolgens brak ze haar tegenstander nadat ze ook matchpoint 4, 5 en 6 doorstond. Op eigen serivice ging het bij het achtste matchpoint echter mis voor de geplaatste speelster en zo bereikte de Russische na een strijd van 3 uur en 6 minuten de kwartfinales.

Wedstrijdduur: 3 uur en 6 minuten
Wedstrijdduur: 3 uur en 6 minutenFlashscore.nl

Karolina Muchova (#43) 2–0 Elina Avanesyan (#134) (6-4 6-3)

Karolina Muchova heeft haar favorietenrol ten opzichte van Elina Avanesyan waargemaakt. De Tsjechische versloeg haar 20-jarige Russische opponente in twee sets: 6-4 6-3.

Voor Muchova past het bereiken van de kwartfinale wel in het plaatje van dit seizoen. In Auckland, Dubai en Indian Wells was deze ronde steeds het eindstation. Maar dat was allemaal op hardcourt. Op het gravel van Madrid werd ze al in de tweede ronde uitgeschakeld door de Roemeense Irina-Camelia Begu en in Rome was Paula Badosa te sterk in de achtste finales.

In Parijs had Muchova het niet makkelijk met het Russische tennistalent Avanesyan, maar ze was wel duidelijk de betere. De Tsjechische brak gelijk in de eerste game en herhaalde dat later in de set nog twee keer, waardoor haar twee eigen verloren servicebeurten uiteindelijk geen pijn deden. Ook in set twee brak Muchova onmiddellijk en op 5-3 kreeg ze tot drie keer toe een matchpoint op de service van de Russin. Na 11 rally’s in de laatste game was het raak en mag Muchova nu proberen om voor het eerst dit kalenderjaar een halve finale te halen op een WTA-toernooi.

Statistieken van de wedstrijd tussen Karolina Muchova en Elina Avanesyan
Statistieken van de wedstrijd tussen Karolina Muchova en Elina AvanesyanFlashshare

Elina Svitolina (#192) 2–0 Daria Kasatkina (#9) (6-4 7-6)

Niet voor het eerst dit toernooi wint een speler/speelster uit Oekraïne van een opponent uit Rusland. Elina Svitolina wordt sinds kort getraind door Raemon Sluiter. Svitolina bereikte voor het eerst sinds januari 2021 de vierde ronde van een Grand Slam en stoot nu dus nog verder door. Vanwege haar moederschap zakte de voormalig nummer drie van de wereld ver terug op de wereldranglijst.

Ze is nu helemaal terug en staat in de kwartfinales door heel knap de nummer 9 van de wereld, Daria Kastkina, te verslaan. De Oekraïense bouwde in de eerste set een 4-1 voorsprong op, wat een sterke basis bleek voor setwinst. Daarna werd het spannend. In een uur en 15 minuten durend spektakelstuk zat het publiek bijna iedere game op het puntje van de stoel. De Russin kon haar eigen servicebeurt maar niet behouden, maar brak ook drie keer terug. Op 5-4 kreeg Svitolina een matchpoint, maar de Russische boog de game om en brak zelfs terug. Daarna gaven beide speelsters geheel in de geest van de wedstrijd hun servicegame nog een keer weg. Een zenuwslopende tiebreak ging uiteindelijk met 7-5 naar de ‘pupil’ van Sluiter. De droom is nog niet voorbij.

Statistieken van de wedstrijd tussen Elina Svitolina en Daria Kasatkina
Statistieken van de wedstrijd tussen Elina Svitolina en Daria KasatkinaFlashshare

Sloane Stephens (#30) 0–2 Aryna Sabalenka (#2) (6-7 4-6)

Aryna Sabalenka uit Belarus is de volgende tegenstander van Svitolina. De nummer 2 van de wereld leek heel snel klaar te zijn met de Amerikaanse Sloane Stephens. Na een paar keer met de ogen knipperen stond het in de eerste set 0-5. Maar Stephens toonde haar kracht en kwaliteit door zich terug te knokken naar 5-5. Met name de tiende game was een ongelooflijk spannende.

De Belarussische kreeg drie setpoints, maar na 13 rally’s ging de winst dus naar Stephens. Het werd 6-6 en een tiebreak moest de beslissing brengen. Daarin pakte de nummer 30 van de wereld een 5-4 voorsprong, maar de volgende drie punten waren voor Sabalenka. Zo kwam na dik een uur een einde aan een prachtige set. In de tweede set verloor Stephens twee keer haar service en Sabalenka één keer. Op 4-5 en 0-40 was het klaar voor de Amerikaanse.