TENNIS LIVE: Griekspoor via tie-break naar kwartfinale; Koolhof in halve finale

Tallon Griekspoor is na zeven duels op gras in 2023 nog altijd ongeslagen op deze ondergrondANP
De andere helft van de achtste finales in Halle en op Queen’s in Londen staan donderdag op het programma. In Duitsland komt Tallon Griekspoort als allerlaatste in actie, na afloop van het duel van Andrey Rublev. Onder anderen Taylor Fritz en Carlos Alcaraz komen de baan op in Londen, net als Wesley Koolhof die in het dubbelspel in actie komt.

ATP Halle (enkelspel, achtste finales)

Lorenzo Sonego (#39) 1–2 Jannik Sinner (#9) (7-6 (4) 4-6 4-6)

Dat gras niet Sinners favoriete ondergrond is bleek wederom. Hij had alle moeite met zijn landgenoot en kwam op achterstand, maar met een uiterste krachtinspanning en het nodige geluk wist hij de wedstrijd alsnog over de streep te trekken en de kwartfinale te bereiken in Halle. De eerste set moest worden beslist door een tiebreak, doordat beide Italianen vier breakpoints onbenut lieten. Drie minibreaks van Sonego tegenover twee van Sinner waren goed voor de 1-0 voorsprong.

In de tweede set maakte Sonego geen gebruik van de kansen die hij kreeg. Hij had twee breakpoints in game twee en nog een in game zes, maar kreeg het niet voor elkaar. Tussendoor deed Sinner dit wel in game vijf, waardoor hij na 10 games de stand op 1-1 bracht.

In game twee van set drie miste Sonego weer een breakpoint en dit keer werd het hem fataal. Sinner maakte gebruik van twee breakpoints in game zeven en sloeg de wedstrijd uit op love in game 10.

Statistieken Sonego - Sinner
Statistieken Sonego - SinnerFlashscore

Alexander Bublik (#48) 2-1 Jan-Lennard Struff (#21) (6-3 6-7 (4) 6-3)

Andrey Rublev (#7) 2–0 Yannick Hanfmann (#53) (7-6 (6) 6-3)

Tallon Griekspoor (#29) 2–1 Hubert Hurkacz (#17) (6-3 1-6 7-6 (8))

Tallen Griekspoor heeft de kwartfinales van Halle bereikt en speelt daarin vrijdag na 17.30 uur tegen Andrey Rublev. Hij benutte zijn vijfde matchpoint in de beslissende tie-break van de derde set. Griekspoor blijft ongeslagen op gras in 2023 en nam revanche op Hurkacz, die op Roland Garros nog te sterk was gebleken.

Bij 4-3 in de eerste set brak Griekspoor zijn tegenstander voor de eerste keer. In de volgende game benutte hij zijn tweede setpoint. In het tweede deel was het een ander verhaal. Griekspoor verloor twee keer een game op zijn eigen opslag en ging met 1-6 onderuit. De derde set ging, tot diep in de tiebreak, gelijk op. Bij 9-8 maakte Griekspoor het beslissende punt.

"Het was een spannende ontknoping", keek Griekspoor terug. "Maar ik ben rustig gebleven, ik ging voor de winst en het is me gelukt. Aanvankelijk had ik wat fysieke problemen, maar naarmate de partij vorderde ging het beter. Mijn beste tennis speelde ik misschien wel in de derde set. Het vertrouwen op gras neemt toe, dat is duidelijk."

ATP Londen (enkelspel, achtste finales)

Alex De Minaur (#18) 2–0 Diego Schwartzmann (#107) (6-2 6-2)

De Australiër die vorige week het hoofd moest bieden aan Tallon Griekspoor in de kwartfinale in Rosmalen heeft vandaag de kwartfinale in Londen bereikt. De superioriteit van De Minaur was gedurende de hele wedstrijd duidelijk superieur, hoewel hij zich wel in beide sets een keer liet breken op een moment van onoplettendheid.

Statistieken De Minaur - Schwartzman
Statistieken De Minaur - SchwartzmanFlashscore

Adrian Mannarino (#46) 2–0 Taylor Fritz (#8) (6-4 7-6 (7))

De Amerikaanse nummer acht van de wereld is in straight sets uitgeschakeld door de Franse nummer 46. Beide spelers waren sterk op de service en er kwamen weinig breakpoints aan te pas in de eerste set, maar deze werden dan wel vaak benut. Omdat dit Mannarino een keer vaker lukte dan Fritz pakte hij de 1-0 voorsprong.

In de tweede set vielen er helemaal geen breakkansen voor beide spelers, van de 12 games werden liefst zes uitgeserveerd op love. Het kwam aan op een bloedstollende tiebreak, waarin Fritz drie keer terugkwam van een minibreak achterstand en drie matchpoints overleefde. Jammerlijk genoeg was dat het moment dat hij zijn eerste en enige dubbele fout van de wedstrijd sloeg en daarmee de tiebreak, set en match verloor.

Statistieken Mannarino - Fritz
Statistieken Mannarino - FritzFlashscore

Carlos Alcaraz (#2) 2–0 Jiri Lehecka (#36) (6-2 6-3)

Grigor Dimitrov (#26) 2–0 Francisco Cerundolo (#19) (6-3 7-5)

ATP Londen (dubbelspel, kwartfinale)

Wesley Koolhof/Neal Skupski 2-0 Rohan Bopanna/Matthew Ebden (6-3 7-6 (5))

De beste dubbelspelers van de wereld Koolhof en zijn Britse partner Skupski zijn naar verwachting doorgestoten tot de halve finale in Londen. Het als eerste geplaatste duo kwam niet moeiteloos voorbij het ongeplaatste Indische/Australische duo. In de hele wedstrijd was er slechts één breakpoint, en die werd door de Nederlander benut in de achtste game van de eerste set.

Het sterk verdedigen van beide kanten liep door in de tweede set. De tiebreak had beide kanten op kunnen vallen, maar na een minibreak aan beide kanten kregen Koolhof en Skupski het matchpoint op service van de tegenstander. Na een zinderende rally was het Skupski die de wedstrijd besliste met een machtige smash.

In de halve finale gaan Koolhof en Skupski het opnemen tegen het ongeplaatste duo Taylor Fritz en Jiri Lehecka, die gisteren al hun kwartfinale wonnen.