Carlos Alcaraz bezorgt Jannik Sinner eerste nederlaag en treft Daniil Medvedev

Carlos Alcaraz treft Daniil Medvedev - net als vorig jaar in Indian Wells - in de finaleProfimedia
De zegetocht van Jannik Sinner is zaterdag een halt toegeroepen tijdens de halve finale van het ATP-toernooi van Indian Wells. De Italiaan verloor na een regenonderbreking van ruim drie uur in de halve finale van Carlos Alcaraz: 1-6, 6-3, 6-2. In de finale treft hij de Rus Daniil Medvedev, de Amerikaan Tommy Paul versloeg. Ook in die wedstrijd kwam de winnaar van een 1-0 achterstand in sets terug: 1-6, 7-6 (3) en 6-2.

De 22-jarige Sinner was dit jaar nog ongeslagen en won de Australian Open en het ABN AMRO Open van Rotterdam. Voor het duel noemde Spanjaard Alcaraz zijn tegenstander nog "de beste tennisser ter wereld op dit moment, ongetwijfeld."

Maar voor Sinner kwam er na negentien wedstrijden (waarvan zestien in 2024) dan toch eindelijk een einde aan een lange zegereeks. In de eerste set leek het daar totaal nog niet op. De eerste set werd maar liefst drie uur onderbroken wegens regen. Na die pauze kwam Alcaraz vaker naar het net en brak hij zijn tegenstander in het begin van de tweede set al. In de derde set raakte Sinner geblesseerd aan zijn linkerhand in een ultieme poging een bal te redden. Daarna speelde Sinner zeer slordig en boekte Alcaraz zijn vijfde zege in negen ontmoetingen met de Italiaan.

Alcaraz (20) won het toernooi vorig jaar, en hoopt de eerste tennisser te worden die Indian Wells meerdere keren achter elkaar op zijn naam schrijft sinds Novak Djokovic. De Serviër won Indian Wells drie keer op rij in 2014, 2015 en 2016.

Statistieken Sinner-Alcaraz
Statistieken Sinner-AlcarazProfimedia

Daniil Medvedev heeft zich als tweede geplaatst voor de finale van het tennistoernooi van Indian Wells. Hij won van de Amerikaan Tommy Paul met 1-6, 7-6 (3) en 6-2. Ook in deze halve finale had de uiteindelijke winnaar in de eerste set grote moeite met ijn tegenstander. In de tweede set was het juist al heel snel 4-0 voor de Rus. In de tiebreak kwam Paul op een 3-2 voorsprong, maar verspeelde hij vervolgens vijf punten op een rij. In de derde set ging Medvedev gestaag door en overleefde hij breakpoints bij 4-1 en 5-2 om vervolgens de finale veilig te stellen.

Het ging dus niet vanzelf voor de 28-jarige Rus, zeker niet in de eerste set. "Hij speelde in die fase geweldig. Toen dacht ik: als ik wil winnen, moet ik het hem met mijn slagen iets moeilijker maken. Dat lukte een paar keer, zeker op zijn service."

Statistieken Paul-Medvedev
Statistieken Paul-MedvedevProfimedia

Medvedev en Alcaraz, de huidige nummers 4 en 2 van de wereld, stonden vorig jaar ook al tegenover elkaar in de finale van Indian Wells. De Spanjaard ging er toen met de titel vandoor.