Gravelkoningin Swiatek wil na vier keer Roland Garros ook goud winnen op de Spelen

Kleikoningin Iga Swiatek mikt op Olympisch goud
Kleikoningin Iga Swiatek mikt op Olympisch goudProfimedia
Iga Swiatek keert terug naar een plaats die haar goed bevalt, de gravelbanen van Roland Garros. Vier keer won ze Roland Garros op het gravel, maar olympisch goud ontbreekt nog voor de nummer 1 van de wereld. Vier van de laatste vijf toernooien op Roland Garros won ze al en Swiatek heeft niet meer op het gravel in Frankrijk verloren sinds 2021. Dat was in de kwartfinale tegen de Griekse Maria Sakkari in 2021.

De vijfvoudig Grand Slam-kampioene, die in 2022 de US Open won, wil veel verder komen dan op de Spelen van Tokio in 2021. Toen verloor ze in de tweede ronde verloor van Paula BadosaSwiatek heeft veel tijd gehad om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen in Parijs na haar vroege uitschakeling op Wimbledon, waar ze in de derde ronde verloor van Yulia Putintseva.

De pijnlijke nederlaag op het gras van de All England Club bracht Swiateks streak van 21 gewonnen wedstrijden ten einde. Na afloop werd haar gevraagd hoe ze zich zou voorbereiden op de Olympische Spelen in Parijs. "Ik heb er een les uit getrokken en ik ga wat meer rusten, " zei ze.

Gravelkoningin

In 2020 maakte Swiatek zichzelf bekend aan de tenniswereld toen ze Roland Garros won zonder een set te verliezen. Ze was de eerste Poolse speler, man of vrouw, die een Grand Slam enkelspeltitel won en heeft het evenement sindsdien gedomineerd, met haar enige uitschieter drie jaar geleden tegen Sakkari. Vorige maand versloeg ze de Italiaanse Jasmine Paolini in een eenzijdige finale en werd ze de vierde vrouw in het moderne tijdperk die de Coupe Suzanne Lenglen vier keer won, na Justine Henin, Chris Evert en Steffi Graf.

De nummer één van de wereld voltooide ook een graveltrio door in Madrid en Rome ook te winnen. De enige andere vrouw in de geschiedenis die dit in hetzelfde seizoen deed was Serena Williams. Swiatek hoopt dat haar vastberadenheid haar naar de gouden medaille brengt op haar favoriete baan in Parijs.