Coco Gauff boekt comebackzege op Paula Badosa en speelt finale tegen Karolina Muchova

Bijgewerkt
Coco Gauff viert haar overwinning en speelt zondag tegen Karolina Muchova
Coco Gauff viert haar overwinning en speelt zondag tegen Karolina MuchovaGREG BAKER / AFP
Coco Gauff heeft een knappe comebackzege geproduceerd na een set achterstand om Paula Badosa met 4-6, 6-4, 6-2 te verslaan in de halve finales van de China Open in Peking op zaterdag. Tegenstander in de finale is zondag de Tsjechische Karolina Muchova die Zheng Qinwen versloeg met 6-3, 6-4.

De 20-jarige Amerikaanse speelt zondag de finale in Peking tegen de Chinese Olympisch kampioene Zheng Qinwen of Karolina Muchova uit Tsjechië, die Aryna Sabalenka versloeg in de kwartfinale. De US Open-kampioene van vorig jaar, die het de laatste maanden moeilijk had, is op jacht naar haar achtste titel en haar tweede van het jaar, nadat ze alleen nog maar het WTA-toernooi in Auckland won in januari.

Gauff verliet haar coach Brad Gilbert nadat haar titelverdediging in New York in de achtste finale eindigde in een waas van dubbele fouten. De huidige nummer zes van de wereld sloeg 11 dubbele fouten en verzilverde maar zes van de 20 breakpoints tegen Badosa, maar vocht zich terug om de Spaanse te verslaan in twee uur en 20 minuten. “Ik probeerde gefocust te blijven, het was moeilijk maar mentaal probeerde ik gewoon te resetten,” zei ze achteraf.

Frustratie

De voormalig nummer twee van de wereld Badosa, nu 19e, brak in de vijfde game van de eerste set en hield daarna stand voor een 4-2 voorsprong. Na een lange, spannende achtste game zette Gauff eindelijk haar achtste breakpoint om en dat vierde ze door beide armen in de lucht te gooien. Het gejuich was van korte duur, want Badosa brak meteen terug en verzegelde de set op haar derde setpoint toen Gauff een simpele forehand return uit sloeg.

Badosa brak gelijk bij aanvang van de tweede set, waardoor Gauff haar cool dreigde te verliezen en met haar racket tegen haar voetzool sloeg toen ze 2-0 achter kwam te staan. Ze herstelde zich echter om de Spaanse twee keer te breken en de set te pakken tegen een plotseling krakkemikkige Badosa. Het was de eerste set die Badosa liet vallen in Peking en Gauff had vervolgens de overhand en brak drie keer in de beslissende set voor de overwinning.

Statistieken Gauff - Badosa
Statistieken Gauff - BadosaFlashscore

Muchova

Gauff, die dit jaar de finales van de Australian Open en Roland Garros verloor, neemt het zondag in de eindstrijd in Beijing op tegen de Tsjechische Karolina Muchova. De nummer 49 van de wereld versloeg de in eigen land spelende olympisch kampioene Zheng Qinwen met 6-3, 6-4. Eerder schakelde Muchova al Aryna Sabalenka, de mondiale nummer 2, uit in de Chinese hoofdstad.

Eén break in de eerste set en één break in de tweede set waren voldoende voor Muchova om de finale te bereiken. In de negende game overleefde Qinwen nog twee matchpoints tégen, maar in de tiende game van de tweede set serveerde de Tsjechische vervolgens de wedstrijd 'op love' uit.