WTA San Diego dag 3: Potapova schakelt als eerste geplaatste Jabeur uit

Ons Jabeur was als eerste geplaatst in San Diego
Ons Jabeur was als eerste geplaatst in San DiegoAFP
De tour in de Verenigde Staten gaat door. Althans, voor de dames. Waar de heren zich moeien in de Davis Cup Finals, staan de vrouwen enkele dagen na de finales van het US Open alweer op de baan in San Diego. We stappen in in de achtste finales. Vorig jaar won nummer twee van de wereld Iga Swiatek het toernooi. Dit jaar is ze afwezig, maar met Ons Jabeur, Maria Sakkari en Caroline Garcia zijn er drie top 10-speelsters aanwezig.

#9 Maria Sakkari 1-0 #75 Camila Osorio (6-3, 2-2, opgave)

Sakari, de nummer 9 van de wereld, won makkelijk van Osorio. De nummer 75 moest namelijk opgeven in de tweede set. De eerste set won Sakkari met 6-3. In de zevende game kreeg Osorio één kans om te breaken, maar die pakte ze niet. Sakkari deed dat een game later wel en kwam met 5-3 voor. Aan de negende game mocht ze zelf beginnen en die won ze, waardoor ze de set met 6-3 pakte.

De tweede set ging gelijk op. Beide speelsters wonnen twee servicegames, maar daarna werd de wedstrijd beëindigt door een blessure bij Osorio.

Statistieken Sakkari-Osorio
Statistieken Sakkari-OsorioFlashscore

#7 Ons Jabeur 0-2 #27 Anastasia Potapova (6-4, 7-6 (4))

Anastasia Potapova heeft de als eerste geplaatste Ons Jabeur verrassend uitgeschakeld en de kwartfinales van het WTA-toernooi van San Diego bereikt. Potapova is de nummer 27 van de wereld en zei na de winst dat geduld de doorslag gaf voor een 6-4, 7-6 (4) overwinning op de nummer zeven van de wereld, die dit jaar op Wimbledon nog haar derde grandslamfinale speelde.

“Ons is een hele moeilijke tegenstander,” zei Potapova, die in de eerste ronde Alycia Parks in drie sets opzij zette terwijl Jabeur een bye had gekregen. “Ze is echt een van de besten van de wereld en ze is moeilijk te bespelen. Ze houdt ervan om af te wisselen en ik ben erg trots dat ik zo kalm heb kunnen blijven.” Jabeur had tijdens de eerste rondes van het US Open last van ziekte en haalde slechts de vierde ronde.

Potapova verzilverde zes van haar 11 breakpoints. In de eerste set brak ze de Tunesische op love om de set te winnen. Potapova won voor de zesde keer in haar carrière van een top 10-speelster en komt in de kwartfinale de Australian Open-kampioene van 2020, Sofia Kenin, tegen. Jabeur mocht bij 6-5 serveren voor de tweede set, maar werd gebroken, Potapova kwam op 4-0 in de tiebreaker, maar Jabeur knokte terug naar 4-4.

De negende dubbele fout van Jabeur gaf Potapova twee matchpoints en Jabeur sloeg een forehand buiten de lijnen voor de beslissing.

Statistieken Jabeur - Potapova
Statistieken Jabeur - PotapovaFlashscore

#28 Anhelina Kalinina 0-2 #13 Barbora Krejcikova (3-6, 2-6)

Barbora Krejcikova heeft zich vrij eenvoudig geplaatst voor de tweede ronde van het WTA-toernooi in San Diego. De nummer 13 van de wereld won in twee sets van de Oekraïense Anhelina Kalinina. Al in de tweede game werd de basis gelegd voor winst van de eerste set. Krejcikova, die maar liefst acht dubbele fouten sloeg, wist haar tegenstander te breaken en gaf daarna niets meer weg.

In de tweede set ging het snel. Na een break, werd het op love 2-0 voor Krejcikova en ze liep uit naar 5-0. Ze leverde nog een keer een servicegame in, zag Kalinina terugkomen tot 5-2, maar trok de overwinning na een uur en 41 minuten naar zich toe.

Statistieken Kalinina - Krejcikova
Statistieken Kalinina - KrejcikovaFlashscore

#16 Jelena Ostapenko 1-2 #43 Danielle Collins (6-2, 3-6, 4-6)

Danielle Collins stond na 26 minuten met 1-0 in sets achter, maar vocht terug om de nummer 16 van de wereld en tevens Iga Swiatek-plaaggeest, Jelena Ostapenko, te verslaan. In een knotsgekke tweede set, waarin maar liefst vijf keer gebroken werd, trok de Amerikaanse nummer 43 van de wereld aan het langste eind.

De derde en beslissende set deed niet onder voor de tweede. Opnieuw brak de Letse twee keer, Collins wist drie keer te breaken en pakte zo de winst in San Diego.

Statistieken Ostapenko - Collins
Statistieken Ostapenko - CollinsFlashscore

#36 Sloane Stephens 1-2 #10 Caroline Garcia (3-6, 6-3, 1-6)

De als tweede geplaatste Caroline Garcia rekende af met de Amerikaanse Sloane Stephens, van wie ze in Cincinnati dit jaar nog had verloren. De Franse had een uur en 46 minuten nodig om de nummer 36 van de wereld uit te schakelen.

De openingsset ging al binnen een half uur naar de nummer 10 van de wereld. Stephens gaf goed partij in de tweede set en dwong een break af die ze niet meer weggaf. Aan het begin van de derde set ging het wederom mis voor Stephens. Ze kwam met 5-0 achter, wist nog een keer haar eigen servicegame te houden, maar ging roemloos onderuit.