ATP Shanghai Masters: top 10-spelers winnen, duel Botic onderbroken door regen

Carlos Alcaraz won zijn wedstrijd tegen Gregoire Barrere
Carlos Alcaraz won zijn wedstrijd tegen Gregoire BarrereAFP
Vandaag worden de laatste wedstrijden in de tweede ronde van het masterstoernooi in Shanghai gespeeld. Zes top 10-spelers komen in actie en zullen proberen geen voorbeeld te nemen aan Holger Rune, die gisteren de eerste top 10-speler werd die werd verslagen door een speler buiten de top 100 met maar twee games winst. Intussen is er nog Nederlandse vertegenwoordiging aanwezig in China, ondanks de opgave van Tallon Griekspoor gisteren wegens ziekte. Botic van de Zandschulp won namelijk zijn eerste ronde-wedstrijd, en gaat vandaag proberen de stijgende lijn door te zetten.

Stefanos Tsitsipas (#6) 2-0 Rinky Hijikata (#75) (6-4, 6-2)

Stefanos Tsitsipas leek op een onbezorgde wijze op een eenvoudige overwinning af te stevenen na een vroege break in de eerste set en met breakkansen in de zevende. In de achtste game verspeelde de Griek echter zijn eigen opslag om vervolgens meteen weer een re-break te plaatsen tegen Australiër Rinky Hijikata.

De tweede set was behoorlijk eenzijdig met breakkansen voor Tsitsipas in de derde game en daadwerkelijke breaks in de vijfde en zevende game. Beide keren gebeurde dat ‘op love’ en zo was het verzet van Hijikata gebroken. Van de laatste 22 punten in de wedstrijd won Tsitsipas er 20. Zo kwam de wedstrijd na 1 uur en 23 minuten ten einde.

Stats Tsitsipas-Hijikata
Stats Tsitsipas-HijikataProfimedia.cz

Cristian Garin (#98) 0-2 Daniil Medvedev (#3) (3-6, 3-6)

Daniil Medvedev leek een vroege beslissing te willen creëren met een break in de derde game, maar verloor vervolgens zijn eigen opslagbeurt. In de zevende game werd de Chileen Cristian Garin opnieuw gebroken en vervolgens was het in de negende game na drie setpoint gebeurd: 3-6.

In de tweede set ging het aanvankelijk van een leien dakje voor Medvedev die met twee break een 4-0 voorsprong nam. Na een taaie vijfde game kwam Garin toch nog terug in de wedstrijd, maar vier games later was het pleit beslecht in het voordeel van Medvedev, die zijn tweede matchpoint na 1 uur en 32 minuten verzilverde: 2-6.

Statistieken Garin-Medvedev
Statistieken Garin-MedvedevProfimedia.cz

Botic van de Zandschulp (#67) 0-0 Ugo Humbert (#34) (Verplaatst)

Botic van de Zandschulp en Ugo Humbert moeten hun partij op het masterstoernooi van Shanghai zondag voortzetten. Bij een stand van 2-2 konden beide spelers weer naar binnen omdat het ging regenen in de Chinese stad. In de vijfde game stond Van de Zandschulp op 30-15 op de opslag van de Fransman. Beiden hadden al een opslagbeurt ingeleverd.

Het duel staat nu gepland zondag om 06.30 uur Nederlandse tijd.

Jannik Sinner (#4) 2-0 Marcos Giron (#80) (7-6 (7), 6-2)

Sinner, die eerder deze week Medvedev versloeg op weg naar winst in de China Open, had een lastige eerste set op weg naar de derde ronde in zijn debuut op de Shanghai Masters. De nummer vier van de wereld pakte een nagelbijtende eerste set met 7-6 (7), voordat hij sterk terugkwam in de tweede set voor een snelle 6-2 overwinning.

"(Giron) is een hele, hele goede speler... De eerste set is nooit makkelijk, ik had een beetje geluk, maar soms heb je een beetje geluk nodig," zei Sinner na de wedstrijd. "In de tweede set kon ik het niveau een beetje verhogen... dus daar ben ik erg blij mee."

StatistiekenFlashscore

Quentin Halys (#76) - Andrey Rublev (#7) (Verplaatst)

Verplaatst naar 08.30 uur op zondag.

Carlos Alcaraz (#2) 2-0 Gregoire Barrere (#73) (6-2, 7-5)

Carlos Alcaraz heeft zijn eerste wedstrijd sinds zijn nederlaag tegen Jannik Sinner op de China Open gewonnen ten koste van Gregoire Barrere. De Spanjaard domineerde zijn eerste set tegen de nummer 73 van de wereld en won deze met 6-2.

Maar de Fransman herpakte zich in de tweede set en stuurde de 20-jarige Alcaraz van de ene kant naar de andere kant van de baan. De nummer twee van de wereld hield het hoofd koel en liep naar het einde van de set toe uit naar 7-5.

"Er waren geen ups en downs in mijn spel," zei Alcaraz toen hem werd gevraagd wat hem het meest beviel aan zijn optreden. "Ik bleef de hele tijd op hetzelfde niveau. (Barrere) verhoogde zijn niveau, maar... mijn niveau van focus was de hele tijd hetzelfde."

Yosuke Watanuki (#79) 1-2 Taylor Fritz (#8) (6-7 (2), 7-6 (6), 4-6)

De Amerikaanse Taylor Fritz heeft met de nodige moeite de derde ronde bereikt ten koste van de Japanner Yosuke Watanuki, nadat hij zich gelijk in de eerste game van de wedstrijd al liet breken. In game 10 mocht de Japanner serveren voor de set, maar Fritz zette net op tijd aan en brak terug. De tiebreak die volgde wist hij met twee minibreaks te winnen voor de 1-0 in sets.

In de tweede set was het weer Fritz die zich als eerste liet breken, en in zowel games acht als negen overleefde hij een setpoint voor de Japanner, maar in die negende brak hij weer terug op het juiste moment. In de tiebreak behaalde hij al vroeg weer twee minibreaks en met een 5-1 stand leek Watanuki dood en begraven, maar hij had een briljante comeback in huis, waarbij hij ook nog een matchpoint redde op 6-5. Met 6-8 ging de tiebreak en daarmee de tweede set naar hem.

De beslissende set was lang in evenwicht en het leek op een derde tiebreak af te gaan, totdat Watanuki op zijn service in game 10 pardoes een 40-0 stand weggaf, waardoor Fritz eigenlijk vrij plotseling toch de match binnen kon slepen.