Djokovic vindt na verloren tiebreak zijn mojo terug en bereikt halve finales Shanghai

Djokovic bereikt halve finales in Shanghai
Djokovic bereikt halve finales in ShanghaiHECTOR RETAMAL / AFP
Novak Djokovic heeft vrijdag een 6-7 (4) 6-1 6-4 overwinning geboekt op de Tsjech Jakub Mensik en is door naar de halve finales van de Shanghai Masters, waar hij het opneemt tegen Taylor Fritz.

De viervoudig Shanghai-kampioen slaagde erin zijn niveau te verhogen nadat hij de eerste set verloor in een tiebreak en keek nooit meer achterom toen hij zijn 19-jarige tegenstander versloeg om voor de negende keer de halve finales te bereiken.

"Het ging gelijk op tot het laatste moment. Ik had het geluk om echt goede serves te vinden in de laatste game, een paar aces,” zei Djokovic. “Jakub is iemand die ik de afgelopen drie, vier jaar heb gevolgd... We hebben getraind in mijn trainingscentrum in Belgrado en ook in Montenegro. Ik kon vandaag zien waarom hij een van de beste servers is die we hebben. Hij is pas 19, dus ik denk dat de toekomst heel rooskleurig voor hem is.”

De Serviër, die zijn eerste wedstrijd op de ATP Tour speelde meer dan een jaar voordat zijn tegenstander werd geboren in september 2005, had aanvankelijk moeite om de opslag van Mensik te pareren, maar vond zijn ritme en brak voor een 5-4 voorsprong in de eerste set. De 24-voudig Grand Slam-kampioen stond zijn ongeplaatste tegenstander echter toe om direct terug te slaan en met een stevige grip op de wedstrijd pakte Mensik de tiebreak toen Djokovic een forehand in het net sloeg.

De 37-jarige Djokovic herstelde zich goed en profiteerde van een reeks ongedwongen fouten van Mensik om aan beide kanten van een vroege break zijn opslag te behouden en een 3-0 voorsprong te nemen in de tweede set. Mensik, die in zijn eerste ATP Masters 1000-kwartfinale speelde, had geen antwoord op de meedogenloze nauwkeurigheid van Djokovic's forehand en werd opnieuw gebroken waardoor de als vierde geplaatste speler de stand gelijk trok op een set voor beiden.

Fritz

Djokovic won het eerste punt van de beslissende set met een trefzekere forehand aan het einde van een epische rally van 33 punten en matte Mensik af met zijn kracht en precisie. Hij brak voor een 3-2 voorsprong, die uiteindelijk beslissend bleek ondanks een duidelijk knieklacht van de Serviër laat in de wedstrijd. Djokovic is op zoek naar een vijfde titel in Shanghai en zijn eerste ATP Masters 1000-titel sinds zijn overwinning in Parijs vorig jaar.

Hij staat in de halve finale tegenover de nummer zeven van de wereld Fritz, nadat de Amerikaan eerder op vrijdag de Belg David Goffin met 6-3 6-4 versloeg. In de andere halve finale neemt de nummer één van de wereld Jannik Sinner het op tegen de Tsjech Tomas Machac.