Tsitsipas neemt na maanden slechte vorm in Shanghai revanche op Nishikori

Tsitsipas neemt in Shanghai revanche op Nishikori
Tsitsipas neemt in Shanghai revanche op Nishikori Hector Retamal / AFP
Stefanos Tsitsipas heeft vrijdag revanche genomen na maanden van slechte vorm door de Japanner Kei Nishikori in straight sets te verslaan en door te gaan naar de derde ronde van de Shanghai Masters.

Tsitsipas - die in augustus in Montreal een verrassende nederlaag leed tegen Nishikori - vocht zich door twee spannende sets om met 7-6 (6), 6-4 te winnen. “Ik ben blij met de overwinning,” zei Tsitsipas na afloop op de baan en hij voegde eraan toe dat hij tegen het einde ‘een geweldige vechtlust’ had getoond. “Ik ben blij dat ik het obstakel Kei heb kunnen overwinnen”.

Statistieken
StatistiekenFlashshare

De Griek, ooit derde op de wereldranglijst, is de afgelopen maanden uit de ATP top 10 gegleden en staat nu 12e. De nederlaag in augustus tegen Nishikori, voormalig nummer vier van de wereld maar 576e aan het begin van het toernooi in Montreal, werd snel gevolgd door Tsitsipas die zijn vader ontsloeg als coach nadat hij hem publiekelijk had bekritiseerd.

"Ik wilde vechten en ik wilde laten zien dat ik een goede wedstrijd kan spelen tegen Nishikori," zei de 26-jarige speler vrijdag. De wedstrijd was zwaar bevochten, waarbij de eerste set eindigde in een nagelbijtende tiebreak die beide kanten op had kunnen gaan.

Zelfvertrouwen

"Dat ik de tiebreak kon winnen, terugkwam en de eerste set won, was een belangrijk en cruciaal moment," vertelde Tsitsipas aan verslaggevers na de wedstrijd. "Het overwinnen was prettig, want het voelde alsof ik nu kon beginnen met een nieuwe mindset en dat hielp me om wat meer zelfvertrouwen te krijgen."

In de tweede set had de 34-jarige Nishikori, die de afgelopen seizoenen geplaagd werd door blessures, een medische time-out nodig. Ondanks aanmoedigingen van het publiek kreeg hij zijn momentum niet terug en Tsitsipas won vier van de laatste vijf games om de wedstrijd winnend af te sluiten.

Eerder op de dag

Eerder op de dag reserveerden ook de Amerikanen Ben Shelton en Tommy Paul zonder al te veel problemen een plekje in de derde ronde. Shelton versloeg de Canadees Denis Shapovalov met 6-3, 7-5, terwijl Paul de Italiaan Fabio Fognini met 6-1, 6-3 uitschakelde.

De ervaren Fransman Gael Monfils zal het in de volgende ronde opnemen tegen landgenoot Ugo Humbert, na zijn overwinning op de Argentijn Sebastian Baez. De 38-jarige Monfils versloeg zijn 23-jarige tegenstander met 6-3, 4-6, 6-4.