Vijf Nederlandse dubbelaars bereiken halve finales in Antwerpen en Stockholm

Tallon Griekspoor en Bart Stevens speelden een uitstekende wedstrijd in StockholmBSR Agency / Alamy / Alamy / Profimedia
Het is deze donderdag vijf Nederlanders gelukt de halve finales te bereiken op de ATP-toernooien die deze week worden gespeeld. In Antwerpen slaagde eerst Sander Arends daarin met zijn Britse partner Luke Johnson. Later volgden Robin Haase en David Pel samen zijn voorbeeld ten koste van de enige gesneuvelde Nederlandse dubbelspeler van vandaag, Matwe Middelkoop. Tallon Griekspoor en Bart Stevens boekten een sterke overwinning in Stockholm.

Arends en Johnson verzekerden zich van hun halvefinaleplaats met een zeer knappe 2-6, 6-3, 10-8 overwinning op het als tweede geplaatste duo bestaande uit de Franse Edouard Roger-Vasselin en Santiago Gonzalez uit Mexico. Op basis van de eerste set leek het een onmogelijke opgave tegen de nummers 19 en 23 van de ATP-dubbelranglijst, maar door het afweren van drie breakpoints en het benutten van het enige dat zij kregen, wisten Arends en Johnson de tweede set te winnen en het tot een supertiebreak te brengen. Aldaar kwamen ze door fouten van hun tegenstanders op een 9-5 voorsprong en van de vier matchpoints benutten ze het laatste na een uur en 19 minuten spelen.

Statistieken Arends/Johnson - Gonzalez/Roger-Vasselin
Statistieken Arends/Johnson - Gonzalez/Roger-VasselinFlashshare

In de halve finale treffen ze de Oostenrijkers Alexander Erler en Lucas Miedler, die eveneens een onverwachte zege boekten in hun kwartfinale door het als derde geplaatste Belgische duo Sander Gille en Joran Vliegen te verslaan met 7-6 (8), 6-3. In een eventuele finale zou Arends zijn landgenoten Haase en Pel kunnen treffen, in wat een pikante clash zou zijn, omdat de enige ATP-titel die Arends en Pel ooit wonnen samen als duo was, in het Zweedse Bastad in 2021. Het is een bijzonder vooruitzicht dat een van hen in dat geval een tweede titel bij zou kunnen schrijven ten koste van de ander.

Haase en Pel bereikten hun halve finale door een 3-6, 6-3, 10-8 overwinning te boeken op Middelkoop en zijn Argentijnse partner Andres Molteni. Na een eerste set waarin zij beter waren, en een tweede waarin het Nederlandse duo sterker speelde, was een supertiebreak het logische besluit van de wedstrijd. Haase en Pel forceerden een minibreak meer dan hun tegenstanders en kregen op 9-6 drie matchpoints. Ze benutten het derde na een uur en 13 minuten spelen door een volley van Pel. In de halve finale wacht het Amerikaans/Kazachse duo bestaande uit Robert Galloway en Aleksandr Nedovyesov.

Statistieken Middelkoop/Molteni - Haase/Pel
Statistieken Middelkoop/Molteni - Haase/PelFlashshare

Stockholm

Griekspoor en Stevens speelden een erg sterke partij in Stockholm en schakelden de Duitse Andreas Mies en de Australische John Patrick Smith uit met een 6-4, 6-2 overwinning. Ze pakten een break in game vier van de eerste set en kregen in game zes weer twee kansen, maar lieten deze liggen. Dat leek een ommekeer in de set te veroorzaken, want gelijk daarop braken Mies en Smith terug en kregen zelfs weer een breakpoint toen Griekspoor en Stevens serveerden om het 5-4 te maken. Deze werd echter afgeweerd en in hun daaropvolgende servicegame braken de Nederlanders voor setwinst. In de tweede set was het minder spannend en verloren Griekspoor en Stevens geen game meer vanaf 2-2. Het was raak op het tweede matchpoint door een dubbele fout van Smith na een uur en 11 minuten tennissen.

Statistieken Mies/Smith - Griekspoor/Stevens
Statistieken Mies/Smith - Griekspoor/StevensFlashshare

Het Nederlandse duo in Stockholm zou nog een landgenoot kunnen treffen in de halve finale, want het speelt tegen de winnaar van de kwartfinale tussen het als eerste geplaatste duo bestaande uit Harri Heliovaara uit Finland en de Brit Henry Patten, en Sem Verbeek samen met de Zweed Andre Goransson. Die wedstrijd staat vrijdagmiddag op het programma.