ATP Toronto dag 4: Carlos Alcaraz knokt zich terug via twee tiebreaks

Carlos Alcaraz had 2 uur en 41 minuten nodig om zijn duel met Hurkacz te winnen
Carlos Alcaraz had 2 uur en 41 minuten nodig om zijn duel met Hurkacz te winnenProfimedia
In Toronto is de vierde dag van ATP Masters 1000-toernooi begonnen. Onder andere de nummer één van de wereld, Carlos Alcaraz en Daniil Medvedev kwamen in actie en bereikten de volgende ronde. Milos Raonic toonde zich deze week weer eens aan de tenniswereld, maar moest zijn meerdere erkennen in Mackenzie McDonald.

Derde ronde

#37 Alejandro Davidovich Fokina 2-1 #5 Casper Ruud (7-6 4-6 7-6)

Alejandro Davidovich Fokina heeft voor een verrassing gezorgd door Casper Ruud, de nummer vijf van de wereld, uit te schakelen. In een door regen onderbroken wedstrijd werd het een slijtageslag. De spelers stonden iets meer dan drie uur op de baan en tweemaal moest een tiebreak de beslissing brengen. Twee keer ging die naar de Spaanse vedette die afgelopen juni 37 jaar werd.

In de eerste set leverde niemand zijn service in, maar in de tiebreak waren de eerste vijf punten op de opslag van de tegenstander. Davidovich Fokina liep vervolgens uit naar 6-2 en haalde de set binnen met 7-4. In de tweede set brak Ruud tweemaal en leek daarmee de wedstrijd naar zich toe te trekken. Er ontspon zich echter een verbeten strijd in de beslissende set en wederom speelde Ruud een dramatische tiebreak waarin hij met 5-1 achter kwam. Dat bleek te veel om te repareren en de Spanjaard won opnieuw met 7-4.

Voor Ruud is het daarmee een jaar met ups en toch ook behoorlijk veel downs. Op Roland Garros bereikte de Deen de finale, maar verloor daarin kansloos van Novak Djokovic. Het grasseizoen was zoals altijd dramatisch. In Bastad stond Ruud wederom in de finale van een graveltoernooi, maar verloor hij van Andrey Rublev (ATP-7). De vroegtijdige uitschakeling op het hardcourt van Toronto zal weinig vertrouwen geven richting de US Open.

Statistieken van de wedstrijd tussen Alejandro Davidovich Fokina en Casper Ruud
Statistieken van de wedstrijd tussen Alejandro Davidovich Fokina en Casper RuudFlashscore

#59 Mackenzie McDonald 2-0 #545 Milos Raonic (6-3 6-3)

Het is Milos Raonic niet gelukt om voor een derde keer te verrassen. De voormalig nummer drie van de wereld versloeg in Toronto eerder Frances Tiafoe (ATP-10) en Taro Daniel (ATP-115), maar in de derde ronde was Mackenzie McDonald de Canadees de baas. Raonic heeft veel blessureleed achter de rug en is diep weggezakt op de wereldranglijst. Deze week heeft echter getoond dat een comeback niet uit te sluiten is.

McDonald brak in de eerste set in de eerste en laatste game en won daarmee de eerste set met 6-3. Ook in het tweede bedrijf behield de Amerikaan zijn eigen servicebeurten en daarmee was Raonic kansloos voor de overwinning.  Met name op zijn tweede service was de inmiddels 32-jarige Canadees, getrouwd met een Vlaamse, erg kwetsbaar. McDonald mag zich in de kwartfinales meten met Alejandro Davidovich Fokina.

Statistieken van de wedstrijd tussen Mackenzie McDonald en Milos Raonic
Statistieken van de wedstrijd tussen Mackenzie McDonald en Milos RaonicFlashscore

#9 Taylor Fritz 1-2 #18 Alex De Minaur (6-7 (7) 6-4 1-6)

In een wedstrijd van bijna twee-en-een half uur kende de eerste set vier breaks en een tiebreak van maar liefst 16 punten, voordat De Minaur hem te pakken kreeg. Via een hele vroege break in de tweede set bracht Fritz zichzelf op gelijke hoogte, maar daarna was de pijp leeg voor de Amerikaan. Hij wist bij een 5-0 achterstand in de laatste set nog de eer te redden, kwam opmerkelijk genoeg nog tot 0-40 op de service van de Australiër, maar vervolgens maakte De Minaur met vijf punten op rij de wedstrijd uit. Hij treft Daniil Medvedev in de volgende ronde.

Statistieken van de wedstrijd tussen Taylor Fritz en Alex De Minaur
Statistieken van de wedstrijd tussen Taylor Fritz en Alex De MinaurFlashscore

#19 Lorenzo Musetti 0-2 #3 Daniil Medvedev (4-6 4-6)

De heerschappij van Daniil Medvedev op hardcourt werd donderdag voortgezet met een 6-4 6-4 overwinning op Lorenzo Musetti. De als tweede geplaatste Medvedev versloeg de Italiaanse mondiale nummer 19 in 93 minuten door in totaal drie breaks te plaatsen en bracht zijn aantal overwinningen op hardcourt op 31 met slechts drie nederlagen.

De winnaar van het toernooi in Toronto in 2021 is op jacht naar zijn zesde titel van 2023 en zijn vijfde op hardcourt. Medvedev zei dat ondanks de relatief ongecompliceerde uitslag, de vlagerige wind hem wat problemen bezorgde tegen Musetti.

"Het was niet makkelijk om te spelen, het was niet de allerergste wind, maar het veranderde van snel naar langzaam," zei hij. "Je kunt niet op volle kracht slaan in die omstandigheden en je weet niet wat je kunt verwachten. Het was voor geen van ons beiden gemakkelijk, maar ik deed genoeg om te winnen. Ik miste wat slagen vandaag, maar ik had een goed niveau en daar ben ik blij om."

Statistieken van de wedstrijd tussen Lorenzo Musetti en Daniil Medvedev
Statistieken van de wedstrijd tussen Lorenzo Musetti en Daniil MedvedevFlashscore

#276 Gael Monfils 2-0 #62 Aleksandar Vukic (6-4 6-4)

Monfils rekende in de beide sets op redelijk soortgelijke manier af met Vukic. In de eerste set was er een break in de zevende game en in de tweede set in de derde game. Na 1 uur en 22 minuten stapte Monfils als winnaar van de baan in de wetenschap dat hij in de volgende ronde Jannik Sinner treft. Die hoefde zich nog minder in te spannen dan Monfils, want had een walk-over tegen Andy Murry.

Stats Monfils-Vukic
Stats Monfils-VukicFlashscore.nl

#14 Tommy Paul 2-0 #70 Marcos Giron (6-3 6-2)

Paul sloeg met een break vroeg in de eerste set een gat, maar zag Giron meteen terugkomen. Bij een 2-2 stand was de vijfde game in de eerste set cruciaal. Paul overleefde maar liefst vijf breakpoints in de game die 22 punten duurde. Vervolgens brak Paul Giron nogmaals en liep uit naar 6-3. In de tweede set stoomde Paul vanaf 2-2 nog forser door, hoewel hij in de zesde game zelf ook nog een breakpoint moest wegwerken. In de volgende ronde staat Carlos Alcaraz op het menu voor de Amerikaan.

Stats Paul-Giron
Stats Paul-GironFlashscore.nl

#1 Carlos Alcaraz 2-1 #17 Hubert Hurkacz (3-6 7-6 (2) 7-6 (3))

Alcaraz maakte er in zijn wedstrijd tegen Hurkacz weer een ouderwetse ontsnapping van Alcaraz van. Na een vroege break verloor de Spanjaard de eerste set. In de tweede set brak zijn Poolse tegenstander hem opnieuw, maar wist Alcaraz meteen terug te breaken en kwam hij uiteindelijk in de tiebreak niet in gevaar. In de derde set had Alcaraz bij 5-2 al twee matchpoints op eigen service, maar kwam Hurkacz alsnog terug tot 6-6. In de tiebreak had de Spanjaard wederom weinig problemen en volstonden twee ‘gesloten’ punten voor de eindzege en een plek in de kwartfinales. Door de zege blijft Alcaraz ook na deze week de nummer 1 van de wereldranglijst.