Aryna Sabalenka schudt trage start US Open af en verslaat Ekaterina Alexandrova

Sabalenka viert haar overwinning om twee uur 's nachts...
Sabalenka viert haar overwinning om twee uur 's nachts...Geoff Burke-USA TODAY Sports
De runner-up van vorig jaar, Aryna Sabalenka, overwon een wankele vertoning na een trage start in een 2-6, 6-1, 6-2 derde ronde-overwinning op de als 29e geplaatste Ekaterina Alexandrova.

Sabalenka en Alexandrova liepen het Arthur Ashe Stadium binnen terwijl de fans nog op adem moesten komen nadat Alexei Popyrin vrijdagavond laat titelverdediger Novak Djokovic had gevloerd, en het duo begon pas om 0.08 uur lokale tijd aan hun wedstrijd. De vorige laatst geregistreerde start op het toernooi was in 1987, toen Gabriela Sabatini en Beverly Bowes om middernacht op de baan verschenen en vervolgens na 90 minuten klaar waren.

Een snelle finish leek onwaarschijnlijk nadat Australian Open kampioen Sabalenka's spel ontspoorde door een reeks onnodige fouten en de als tweede geplaatste Wit-Russische de openingsset in 33 minuten verloor. "Ik weet niet wat ik deed, ik probeerde gewoon laag te blijven, zoveel mogelijk ballen terug te slaan. Ekaterina Alexandrova speelde ongelooflijk tennis in de eerste set. Het was echt moeilijk om het te veranderen", zei Sabalenka.

Ze vond snel haar draai en brak voor een 3-1 voorsprong in de volgende set. Daarna keek ze niet meer om en maakte de wedstrijd gelijk met een adembenemend machtsvertoon om haar temperamentvolle Russische tegenstander te overweldigen. "Ik ben echt blij dat ik deze wedstrijd kon omdraaien en deze echt moeilijke overwinning kon pakken."

Sabalenka werd verrassend gebroken na een 5-0 voorsprong in de beslissende derde set, maar ze deelde prompt de knock-out uit aan een wegkwijnende Alexandrova met een backhandwinnaar om het publiek te verblijden. "Heel erg bedankt dat jullie zo laat nog zijn gebleven", zei Sabalenka toen de klok 2 uur 's nachts naderde!