Sabalenka wint op US Open haar derde Grand Slam na spannende finale tegen Pegula

Sabalenka heeft haar derde Grand Slam-titel te pakken
Sabalenka heeft haar derde Grand Slam-titel te pakkenTIMOTHY A. CLARY / AFP
Aryna Sabalenka heeft zaterdag de finale van de US Open gewonnen en daarmee haar derde Grand Slam-titel in een spannende wedstrijd tegen een moedige Jessica Pegula.

Nummer twee van de wereld Sabalenka zegevierde met 7-5 7-5 en voegde de titel in New York toe aan haar opeenvolgende titels op de Australian Open.

Pegula ging strijdend ten onder, herstelde zich van 0-3 en een breakpoint achterstand en nam een 5-3 voorsprong in de tweede set voordat Sabalenka weer haar beste tennis liet zien. De 26-jarige Belarussische sloeg 40 winners en werd zo de eerste vrouw sinds Angelique Kerber in 2016 die beide hardcourt-majors won in hetzelfde seizoen.

Sabalenka verloor de finale van de US Open in 2023 van Pegula's landgenote Coco Gauff en ze had zaterdag moeite om zich te concentreren in de beginfase toen een serie fouten de thuisfavoriete een break voor 2-1 opleverde. Maar de krachtige Sabalenka maakte meteen gelijk en brak opnieuw voor 4-2.

Bekende sporters

Een grote schare fans - 23.000, waaronder gerenommeerde sporters als Noah Lyles, NBA-ster Steph Curry en voormalig wereldkampioen Formule 1 Lewis Hamilton - keek toe. De meesten stonden achter Pegula, maar de 30-jarige speelster was weerloos tegen de meedogenloze slagen van de nummer twee van de wereld, wiens geschreeuw weerklonk onder het gesloten dak van het enorme Arthur Ashe Stadium.

Pegula, die de nummer één van de wereld Iga Swiatek had uitgeschakeld en daarna een set en een break achterstand wegwerkte tegen Karolina Muchova in de halve finale, hield stand. Vanaf een 2-5 achterstand sloeg ze terug naar 5-5 en brak Sabalenka op het moment dat de Australian Open-kampioene serveerde voor de set.

Contrast van stijlen

In een zinderende 12e game redde Pegula vier setpoints, maar niet de vijfde. Sabalenka sloeg 25 winners en noteerde 23 unforced errors tegen Pegula's negen en elf, wat een enorm contrast van stijlen illustreerde in de 60 minuten durende openingsset.

Voor de tweede wedstrijd op rij stond Pegula snel weer een set en een break achter, toen Sabalenka door een dubbele fout een voorsprong van 3-0 nam. Ongelooflijk genoeg knokte de de 30-jarige Pegula zich terug naar een 5-3 voorsprong voordat Sabalenka in de 10e game weer een break wist te forceren.

Sabalenka hield haar zenuwen in bedwang om de overwinning op te eisen nadat Pegula duidelijk vermoeid de bal uit sloeg.