US Open WTA dag 3: Wozniacki verslaat Kvitova bij rentree op Grand Slam

Caroline Wozniacki is weer helemaal terug
Caroline Wozniacki is weer helemaal terugAFP
Woensdagmiddag (Nederlandse tijd) begint de tweede ronde van het US Open 2023. De wonderkinderen Mirra Andreeva (16) en Coco Gauff (19) spelen aan het begin van de avond al hun partij. Niet veel later daarna is het de beurt aan nummer één van de wereld, Iga Swiatek, die het opneemt tegen Daria Saville. Het toetje is de partij tussen grandslamwinnaressen Petra Kvitova en Carolina Wozniacki.

#63 Mirra Andreeva 0-2 #6 Coco Gauff (3-6 2-6)

Een wedstrijd tussen twee tieners werd gewonnen door de beste van de twee: Gauff. Het leek een lastige partij te worden op het begin. Gauff kreeg gelijk een break om de oren. Maar ze herstelde zich in de tweede game met een rebreak. Na zelf de service te behouden brak ze in game 4 opnieuw door met een 'love-game' te winnen: 3-1. Die break gaf ze niet meer weg, Andreeva won daarna ook haar servicebeurten en dus eindigde de set in 6-3 voor de Amerikaanse.

In de tweede set kwam er geen gevaar meer vanuit Andreeva. Gauff brak in game 3 en 7 en won daardoor de set met 6-2 en de wedstrijd met 2-0.

Statistieken Andreeva-Gauff
Statistieken Andreeva-GauffFlashscore

#1 Iga Swiatek 2-0 #322 Daria Saville (6-3 6-4)

De nummer 1 van de wereld begon slecht aan de wedstrijd door een break van Saville in de openingsleg. Eén breakpoint was voldoende, maar daar had de Poolse ook genoeg aan in de tweede game en zo stond het weer gelijk. Game 6,7 en 8 waren allemaal breaks, waarvan twee voor Swiatek. Zij serveerde de set uit en won die met 6-3.

In de tweede set begonn Swiatek dit keer met een break. In game 4 brak Saville terug,m maar Swiakek won game vijf dan weer. Uiteindelijk was die break voldoende om de set met 6-4 te winnen en de wedstrijd met 2-0.

Statistieken Swiatek-Saville
Statistieken Swiatek-SavilleFlashscore

#10 Karolina Muchova 2-0 #77 Magdalena Frech (6-3 6-3)

Muchova kwam zonder kleerscheuren uit de partij tegen French. In de vierde game kwamen de enige breakpunten. Met een love-game pakte ze haar eerste kans gelijk en kwam verder niet in gevaar. Daardoor won Muchova de eerste set met 6-3.

In de tweede set sloeg ze in de eerste game weer toe. Wederom was één breakpoint al genoeg. Ook die set won ze daardoor met 6-3.

Statistieken Muchova-Frech
Statistieken Muchova-FrechFlashscore

#4 Elena Rybakina - #127 Ajla Tomljanovic (Opgave Tomljanovic)

#11 Petra Kvitova 0-2 #623 Caroline Wozniacki (5-7 6-7(5))

Caroline Wozniacki behaalde woensdag de beste overwinning sinds haar comeback en daarmee een plek in de derde ronde van de US Open. De Deense zette haar Grand Slam-avontuur voort met een zege op Petra Kvitova. De laatste keer dat Wozniacki een top 20-speelster versloeg, was tijdens de WTA Finals van 2018, toen ze de toenmalige nummer vijf van de wereld versloeg, uitgerekend Kvitova. Vijf jaar later eindigde hun 15e ontmoeting met hetzelfde resultaat.

Wozniacki, twee keer finaliste op Flushing Meadows, stond weer op het podium waar ze al zo vaak heeft gespeeld tegenover een bekende tegenstander voor een dolenthousiast publiek onder de lichten van het Arthur Ashe Stadium. Ze ging in 2020 met pensioen om tijd met haar gezin door te brengen en speelde in nog maar haar derde toernooi sinds haar terugkeer. Ze draaide de klok terug en kwam als winnaar uit de strijd tussen twee 33-jarige voormalig Grand Slam-kampioenen.

De wedstrijd begon niet goed voor Wozniacki, want Kvitova brak haar om de match te openen. Maar de Deense sloeg meteen terug met een break en pakte de voorsprong met nog een break. Kvitova kon Wozniacki niet verslaan op werklust, maar de Tsjechische had andere wapens, waaronder de bereidheid om risicovolle ballen te slaan. Wozniacki liet zien dat ze nog steeds over vuurkracht beschikt en gebruikte die om back-to-back aces te slaan voor een beslissende break om de eerste set af te sluiten.

Het spel bleef net zo spannend in de tweede set, waarin Kvitova serveerde om in de wedstrijd te blijven op 5-5 en twee matchpoints afsloeg om een tiebreak uit het vuur te slepen. Maar Wozniacki liet zich niet van de wijs brengen en won deze met 7-5 toen de forehand van de Tsjechische ver uit ging.

"Ik voel me erg op mijn gemak hier in New York in het algemeen," zei Wozniacki na de wedstrijd, "Sinds ik hier ben, is er gewoon iets met de baan en al het andere waardoor ik me goed voel. Ik ben gewoon zo blij dat ik de kans krijg om in het Arthur Ashe Stadium te spelen. Als je het me drie jaar geleden had gevraagd, had ik niet gedacht dat ik ooit nog op zo'n baan zou spelen tijdens de U.S. Open, zeker niet 's avonds. Het voelt ongelooflijk om daar te staan en zo'n wedstrijd te winnen."