Wimbledon ATP Dag 9: eerste halve finale gaat tussen Jannik Sinner en Novak Djokovic

Sinner pakt de overwinning
Sinner pakt de overwinningAFP
De eerste halve finale bij de heren gaat tussen Jannik Sinner en Novak Djokovic. De Italiaan had op een inzinking in de tweede set na niet heel veel moeite met Roman Safiullin uit Rusland. Hetzelfde scenario tekende zich ook af in de andere kwartfinale, maar daar had Djokovic, de nummer twee van de wereld, het alleen de eerste set moeilijk met die andere rus: Andrey Rublev.

Jannik Sinner (#8) 3-1 Roman Safiullin (#92) (6-4 3-6 6-2 6-2)

De als achtste geplaatste Jannik Sinner sloeg dinsdag een nieuwe weg in door voor de eerste keer de halve finale van een Grand Slam te bereiken dankzij een 6-4 3-6 6-2 6-2 overwinning op de tot deze wedstrijd sterk spelende Rus Roman Safiullin.

De 21-jarige speler heeft dit jaar optimaal geprofiteerd van de gunstige loting op de grasbaan en werd de eerste man die de laatste vier bereikte zonder tegen een top 50-tegenstander te spelen sinds Boris Becker en Pete Sampras dat in 1995 deden.

De overwinning betekende ook dat Sinner na Nicola Pietrangeli en Matteo Berrettini pas de derde Italiaan werd die de halve finale van Wimbledon haalde, maar hij moest halverwege de wedstrijd een inzinking overwinnen tegen de geïnspireerde Safiullin.

Na een hectisch begin van beide spelers onder het dak op een soms glad Court One brak Sinner voor een 5-4 voorsprong met een spervuur aan flinke slagen vanaf de baseline en hield hij in de volgende game comfortabel zijn opslag om een set voor te komen op Safiullin.

De nummer 92 van de wereld Safiullin liet zijn optimisme niet zakken nadat hij vroeg in de tweede set zijn opslag had opgegeven en de debutant op Wimbledon won vijf games op rij van een 1-3 achterstand om gelijk te komen in de wedstrijd.

De licht gebouwde Sinner bleef fantastisch balgebruik vertonen en won de volgende set in 34 minuten. De wedstrijd was effectief voorbij nadat hij brak voor een 4-2 voorsprong in de vierde set, die hij won toen Safiullin een bal te ver weg stuurde.

Statistieken van de wedstrijd tussen Jannik Sinner en Roman Safiullin
Statistieken van de wedstrijd tussen Jannik Sinner en Roman SafiullinFlashscore

Andrey Rublev (#7) 1-3 Novak Djokovic (#2) (6-4 1-6 4-6 3-6)

Novak Djokovic is nog maar twee zeges verwijderd van zijn 24e grandslamtitel. De nummer 2 van de wereld versloeg in de kwartfinales van Wimbledon de Rus Andrej Roeblev, die vijf plekken lager staat, met 4-6 6-1 6-4 6-3. Djokovic had 2 uur en 48 minuten nodig om zich te ontdoen van Roeblev. Na het verlies van de eerste set verhoogde de Serviër zijn niveau en een half uur later had hij de stand in evenwicht gebracht.

In de derde set plaatste Djokovic bij 2-2 de beslissende break. Bij een 5-4-voorsprong benutte hij na een lange game pas zijn vijfde setpunt. In het restant kwam Djokovic geen moment meer in de problemen en hij benutte na bijna 3 uur zijn tweede wedstrijdpunt, op de service van Roeblev.

"Er zaten geweldige rally's tussen en Andrej speelde met een hoge intensiteit. Dat merkte je ook aan zijn harde kreunen, het was bijna angstaanjagend", zei Djokovic na afloop. "Hij is al een paar jaar een vaste waarde in de top 10 en ik wil hem feliciteren met een geweldig toernooi."

Voor Djokovic (36), al ruim tien jaar lang ongeslagen op het Centre Court van Wimbledon, was het de tweede keer tijdens deze editie van het grandslamtoernooi in Londen dat hij een set verloor. Maandag stond hij tegen de Pool Hubert Hurkacz de derde set af. Ook toen zegevierde hij in een viersetter.

In de halve eindstrijd neemt Djokovic het dus op tegen de Italiaan Jannik Sinner, van wie hij vorig jaar in de kwartfinales in vijf sets won. Djokovic stond in dat duel met 2-0 in sets achter. "Alle tennissers willen in een positie verkeren dat iedereen van ze wil winnen. Dat is een voorrecht. De druk is groot iedere keer dat ik hier speel, maar ik geniet daarvan", aldus de titelhouder. "Ik weet dat ze willen stunten tegen me, maar dat gaat nu nog niet gebeuren."

Op 7 juli 2013 verloor Djokovic, die aast op zijn vijfde titel op een rij in Londen, voor het laatst een wedstrijd op de hoofdbaan van Wimbledon. Hij moest toen in de finale zijn meerdere erkennen in Andy Murray.