TENNIS LIVE: Van de Zandschulp verliest in Spanje, Rus wint als enige in kwalificatie

Rus naar tweede ronde kwalificatie Wimbledon
Rus naar tweede ronde kwalificatie WimbledonFlashscore
Drie van de vier Nederlandse tennissters zijn uitgeschakeld in de kwalificatie voor Wimbledon. Alleen Arantxa Rus wist te winnen en gaat naar de tweede ronde. Botic van de Zandschulp speelde op Mallorca, maar verloor in drie sets.

Kwalificatie Wimbledon, kwartfinale enkelspel

Kayla Day (#119) 2-1 Lesley Kerkhove (#202) (7-5 2-6 7-6)

Kerkhove en Day deden weinig voor elkaar onder in de eerste set. De Nederlandse kwam een break voor in game 5 en had daarmee het voordeel in de set. Op een 3-2 voorsprong mocht ze zelf serveren, maar ze gaf het voordeel gelijk weg. Met haar tweede breakpoint wist Day gelijk wat terug te doen. Tot de 6-5 kwamen er geen breakkansen meer, maar in game 12 pakte Day de break. Met wederom haar tweede breakpoint won ze daarmee ook de set met 7-5.

Kerkhove speelde een uitstekende tweede set. In game 5 wist ze te breaken en in game 6 werkte ze maar liefst vier breakpoints weg. De game erop had ze aan één genoeg voor een dubbele break en dat gaf ze niet uit handen. De set ging met 6-2 naar Kerkhove en zo moest er een derde set aan te pas komen.

In die derde set leek Kerkhove de winst te pakken door een dubbele break. Ze kwam 5-2 voor, maar de zenuwen werden haar wellicht de baas. Ze kon de trekker niet overhalen en gaf twee breaks weg: 5-5. Daarbij miste ze een matchpoint. Uiteindelijk ging de set naar een supertiebreak. Kerkhove kwam daarin slecht voor de dag en verspilde de wedstrijd: het werd 10-4 en daarmee won Day de wedstrijd met 2-1 in sets.

Statistieken Day - Kerkhove
Statistieken Day - KerkhoveFlashscore

Yue Yuan (#106) 2-0 Bibiane Schoofs (#956) (6-2 6-0)

Schoofs zag haar Wimbledon-droom eigenlijk al in game 2 uit elkaar spatten. Ze was niet opgewassen tegen de Chinese en verloor haar eerste twee servicegames. Dat resulteerde in een snelle 4-0 achterstand. Ze deed wat terug in game 7 met haar eerste break en kwam op 5-2, maar in game 8 verloor ze haar service weer. De set ging daardoor met 6-2 naar Yuan. In de tweede set kon de Nederlandse niks meer inbrengen en verloor ze alle games: 6-0. In twee sets was het dus gedaan en spatte de Wimbledon-droom uiteen.

Wimbledon-droom voorbij voor Schoofs in twee sets
Wimbledon-droom voorbij voor Schoofs in twee setsFlashscore

Arantxa Rus (#85) 2-0 Daria Snigur (#151) (7-6(1) 6-4)

De eerste set was een set vol breaks. In game 2 pakte Rus de eerste met haar tweede breakpoint. Ze leek hard op weg naar setwinst toen ze 3-0 voorkwam, maar Snigur breakte terug in game 5. Vervolgens deed ze dat in game 7 ook en kwam ze 4-3 voor. Rus toonde veerkracht en kwam terug met een break, maar gaf die vervolgens ook weer uit handen in game 9. Snigur serveerde toen voor de setm maar faalde om de klus te klaren en daardoor werd het 5-5. Na vier break op rij, hielden beide dames nu wel de servicebeurt en ging set 1 naar een tiebreak. De eerste vijf punten waren allemaal voor Rus en zo ging ze uiteindelijk makkelijk een 7-1 winst in de tiebreak. Hierdoor won ze de eerste set.

Snigur leek gelijk wat terug te doen door te breaken in game 2. Rus maakte dat echter gelijk goed in de derde game en wist in game 5 zelfs opnieuw te breaken voor de voorsprong. Die voorsprong gaf ze niet meer weg en zo trok ze de wedstrijd over de streep met 6-4 in de tweede set.

Statistieken Rus - Snigur
Statistieken Rus - SnigurFlashscore

Arianne Hartono (#194) 0-2 Yanina Wickmayer (#111) (4-6 3-6)

Arianne Hartono is de derde Nederlandse vrouw die vandaag in de eerste ronde van de kwalificatie is gestrand, hoewel ze zich niet zonder slag of stoot gewonnen gaf tegen een speelster die 83 plekken hoger staat op de WTA-ranglijst. In de eerste set werd ze in game vier gebroken op love, maar in game zeven brak ze terug en maakte daarna gelijk. Helaas verloor ze haar service en daarmee de set in game 10.

In set twee werd de Groningse aanvankelijk twee keer gebroken, maar kwam ze ook beide keren gelijk weer langszij. Uiteindelijk was het kwaliteitsverschil toch te groot en verloor ze in game acht weer haar service, waarna Wickmayer haar eerste matchpoint op love binnensloeg.

Statistieken Hartono - Wickmayer
Statistieken Hartono - WickmayerFlashscore

ATP Eastbourne, ronde van 32 enkelspel

Mikael Ymer (#61) 2-1 Botic van de Zandschulp (#42) (3-6 6-4 6-2)

Van de Zandschulp toonde veerkracht in set 1. Hij kwam in de tweede game namelijk een break achter, maar herstelde dit in game 3 al. In de zevende game had hij aan één breakpoint genoeg en kwam hij 3-4 voor. In de negende game volgde een derde break en daarmee setwinst: 6-3.

In set twee leek het alsof Van de Zandschulps oude demonen weer zijn hoofd in kwamen gekropen. De demonen die ervoor zorgen dat als het even goed lijkt te gaan de Wageninger plotseling op 30 procent van zijn kunnen gaat spelen. Zijn eerste servicegame hield hij met de nodige moeite in huis, maar de tweede gaf hij uit handen. Gelijk daarop kreeg hij twee breakkansen, maar het glipte als vanouds door zijn handen en Ymer gaf daarna niks meer uit handen in set twee.

De klap van set 2 kwam hij niet te boven. In game 3 ging het mis voor Van de Zandschulp, hij werd daarin gebroken. Zelf kreeg hij geen breakpoints en kon dus niks terug doen. In game 7 kwam de nekslag, toen hij voor de tweede keer werd gebroken. Op 5-2 was het niet meer te redden en serveerde Ymer de wedstrijd uit en won zo met 6-2 de derde set en daarmee de wedstrijd.

WTA Eastbourne, achtste finale dubbelspel

Desirae Krawczyk/Demi Schuurs - Asia Muhammad/Giuliana Olmos (6-4 6-2)

Schuurs en Krawczyk hadden geen moeite met hun tegenstanders en wonnen makkelijk in twee sets.

ATP Mallorca, achtste finale dubbelspel

Robin Haase/Philipp Oswald 2-1 Sadio Doumbia/Fabien Reboul (6-7 6-3 10-8)

De eerste set ging volledig gelijk op en ze gaven elkaar amper kansen. Breakpoints waren er namelijk niet en daardoor ging de set naar een tiebreak. Tot de 4-5 werd er geen punt op eigen service verloren, maar punt 10 en 11 werden ingeleverd door Haase en Oswald. De tiebreak eindigde in 4-7 en zo ging de set dus met 7-6 naar Doumbia en Reboul.

Haase en Oswald kwamen beter voor de dag in de tweede set. Ze overleefden drie breakpoints in de eerste game, maar vergaten zelfs de kansen in de tweede game af te maken. In game 6 was het met één breakpoint wel raak: 4-2 in games in set 2. Die voorsprong werd niet meer weggegeven en zo eindigde de set 6-3 voor de Nederlander en Oswald.

In de supertiebreak waren Oswald en Haase de betere partij. Bij het zevende punt leek het mis te gaan, want ze gaven toen een mini-break weg. Maar met punt 16 en 17 werden die goedgemaakt. Op 9-7 kregen ze twee matchpoints, waarvan tweede raak ging. Zo werd het 10-8 in de supertiebreak en wonnen ze de wedstrijd met 2-1 in sets.