Thanksgiving: Cowboys verslaan divisiegenoot Giants, Vikings hebben moeite met PatriotsProfimedia
De drie wedstrijden op het Thanksgiving-menu zagen er vooraf al heerlijk uit, maar het bleek ook smullen te worden. De Detroit Lions boden kranig weerstand tegen de Buffalo Bills, de New York Giants speelden een knappe eerste helft tegen de Dallas Cowboys en de Minnesota Vikings hadden in de New England Patriots een taaie opponent.

New York Giants (7-4) @ Dallas Cowboys (8-3) 20-28

De Dallas Cowboys tonen zich steeds meer als één van de grote favorieten in de NFC. Door de overwinning op divisiegenoot New York Giants wippen ze bovendien over hun rivaal heen en hebben ze bij een eventuele gelijke eindstand na 17 wedstrijden het voordeel van de ‘series sweep’. Met de zege stopte Dallas bovendien een Thanksgiving losing streak van drie wedstrijden.

Vooraf was het voor de bezoekers vooral de vraag of ze running back Saquon Barkley aan de gang konden krijgen. Het team uit New York moest het doen zonder diverse basisspelen op de offensive line en dat was te merken. Barkley kwam tot 39 rushing yards en een 1-yard touchdown. Dat was bij lange niet genoeg om het de Cowboys serieus lastig te maken en de Giants leden hun derde nederlaag in vier wedstrijden.

Naast Barkley hebben de Giants ook in quarterback Daniel Jones een goede runner, maar de sterke defensie van Dallas limiteerde hem tot slechts 14 yards over de grond en wist hem drie te bereiken voor een sack. Pass-rusher Micah Parsons was goed voor twee daarvan. De enige touchdown pass van Jones, op Richie James, kwam te laat om het nog spannend te maken.

No tight end, no party

Bij rust stond New York nog met 13-7 voor, maar die voorsprong had groter kunnen en moeten zijn. Een touchdown op Isaiah Hodgins werd van het bord geveegd door een zeer discutabele ‘ineligible receiver downfield-penalty’. Giants coach Brian Daboll werd helemaal gek, maar de zebra’s wilden van geen wijken weten. Het kwam zijn team duur te staan, want na rust was het de thuisploeg dat de klok sloeg.

Met een uitgebalanceerd aanvalsplan sloopten de Cowboys hun divisiegenoot stukje bij beetje. Receiver CeeDee Lamb leek diep in de end zone een touchdown te vangen, maar na het langdurig bekijken van de beelden konden de scheidsrechter de score niet toekennen. Het maakte voor het wedstrijdverloop weinig uit, want een play later rende rookie tight end Peyton Hendershot de eerste touchdown in zijn profcarrière binnen. De andere tight end, Dalton Schultz, tekende voor de andere twee scores.

Dalton Schultz vangt één van zijn in totaal twee touchdowns
Dalton Schultz vangt één van zijn in totaal twee touchdownsProfimedia

De Giants hebben een pittig programma voor de boeg. De komende drie weken spelen ze twee keer tegen divisiegenoot Washington Commanders en tegen divisiekoploper Philadelphia Eagles. Daarmee kunnen ze het seizoen redden of juist helemaal weggeven. De Cowboys spelen ook hun komende twee wedstrijden in Dallas. Achtereenvolgens komen AFC South-teams Indianapolis Colts en Houston Texans langs in AT&T Stadium.

New England Patriots (6-5) @ Minnesota Vikings (9-2) 26-33

Het nagerecht speelde zich af in Minneapolis. In een heerlijke wedstrijd was het uiteindelijk de thuisploeg die met een sterk vierde kwart New England de baas was. Quarterback Kirk Cousins was goed voor 299 yards en drie touchdowns. De laatste was de go-ahead score op Adam Thielen. De zege van de Minnesota Vikings kwam mede tot stand door een opnieuw waanzinnig goed spelende wide receiver Justin Jefferson. Hij ving voor 139 yards en een touchdown. Hij is nu over de 1000 yards heen (1093) en moet alleen Miami Dolphins-receiver Tyreek Hill voor zich dulden (1148).

De eerste drie kwarten hielden de twee teams elkaar aardig in evenwicht. Beiden hadden aanvallend een zeer matig weekend achter de rug en waren op zoek naar revanche. Dat lukte. Patriots quarterback Mac Jones gooide voor een career-high 382 yards, maar kon in het vierde kwart de druk toch niet aan. Hij begon de tweede helft nog met een prachtige 37-yard touchdown pass op Hunter Henry, maar op de kick-off sloegen de Vikings onmiddellijk toe met een 97-yard return door Kene Nwangwu.

Geen goede QB, wel een goede coach

Voor Vikings coach Kevin O’Connell zal de overwinning nog wat zoeter proeven. Hij werd in 2008 door Bill Belichick en de Patriots gedraft als quarterback. Succesvol werd zijn loopbaan als aanvalsleider niet. Des te opmerkelijker is zijn record met de Vikings. Velen zagen toch de Green Bay Packers en Aaron Rodgers als grote kanshebber voor de beste in de NFC North. Met deze zege lijkt de divisietitel Minnesota niet meer te ontgaan. De voorsprong op de 4-7 Detroit Lions (2e) en Packers (3e) is voor NFL-begrippen enorm.

Patriots coach Bill Belichick feliciteert zijn voormalig quarterback Kevin O'Connell met de overwinningProfimedia

Volgende week kan de winst in de NFC North al bezegeld worden met een overwinning op de New York Jets in eigen huis. De Patriots spelen opnieuw op donderdag. Ze ontvangen de Buffalo Bills. Die wonnen de vroege wedstrijd op Thanksgiving in en tegen Detroit. Een recap van die wedstrijd lees je hier.