Tienkoppige middenmoter Torino kegelt AC Milan uit Coppa Italia en bereikt de kwartfinale

Het hele team viert samen het late doelpunt van Adopo
Het hele team viert samen het late doelpunt van AdopoProfimedia
Torino FC heeft gisteravond een zeer knappe prestatie neergezet in de achtste finale van de Coppa Italia. Het werd in San Siro 1-0 tegen topclub AC Milan na verlenging. Vanaf de 70e minuut moest de tweede grootste club uit Turijn het doen met 10 man, wegens de tweede gele kaart voor Koffi Djidji, wat de prestatie des te indrukwekkender maakt. Bij Torino stond Perr Schuurs in de basis en hij speelde de volledige 120 minuten.

Om de laatste 16 te bereiken had Torino achtereenvolgens Serie B-clubs SSD Palermo en AS Cittadella uitgeschakeld met 3-0 en 4-0 respectievelijk. AC Milan mocht wegens hun Europese verplichtingen instromen in de achtste finale.

Voorafgaand aan de wedstrijd was het vertrouwen bij de thuisspelende vijfvoudig kampioen groter dan bij de uitspelende vijfvoudig kampioen. De ploeg van coach Stefano Pioli staat derde in de Serie A en had 11 punten behaald in zijn laatste vijf competitiewedstrijden, terwijl nummer zes op de ranglijst Torino een beetje aan het kwakkelen was met zijn vorm. In zijn laatste vijf wedstrijden haalde het zes punten en het had dit jaar nog niet gewonnen. Een teken aan de wand voor wat zou plaatsvinden was wel dat de mannen van coach Ivan Jurić de eerdere competitiewedstrijd van dit seizoen tegen Milan ook al had gewonnen. In het Stadio Olimpico werd het op 30 oktober 2-1 door doelpunten van Koffi Djidji en Aleksey Miranchuk. Junior Messias scoorde voor Milan.

Wedstrijdverslag

Het krachtsverschil tussen de twee was in de veldverhoudingen zichtbaar. Milan had 58% balbezit en 32 schoten, waarvan acht op doel, tegen Torino’s 11 schoten, waarvan drie op doel. Doorslaggevend was dat Torino-doelman Vanja Milinković-Savić ook acht reddingen verrichtte. Een daarvan was in de 25e minuut op een dwarrelbal die bijna in het doel plofte, geschoten vanaf de rand van de 16 door oud-Ajacied Sergiño Dest. De corner die hierop volgde belandde tegen de paal, waarna de goalie op tijd was om Charles de Ketelaere geen rebound te gunnen. De eerste kans van de wedstrijd kwam daarvoor al en was voor de Turijnen. In de 12e minuut werd Saša Lukić prachtig weggestoken door spits Antonio Sanabria, maar Milan-doelman Ciprian Tătărușanu reageerde alert. In de 45e minuut redde Milinković-Savić opnieuw na een hard schot van De Ketelaere.

In de tweede helft bleef Milan aanzetten en kwam Torino er nauwelijks aan te pas. In de 67e minuut schoot de pas ingevallen Junior Messias over de keeper heen, maar ook voor het doel langs. Vlak daarna, in de 70e minuut kreeg Djidji zijn tweede gele kaart voor onbesuisd inkomen met een te hoog been en moest Torino het verder stellen met 10 man. Milan bleef proberen, maar kwam maar niet tot scoren, dus werden in de 77e minuut Theo Hernández en Olivier Giroud ingebracht om wat te forceren. In de tweede minuut van de blessuretijd probeerde Hernández de bal in de hoek te strepen vanaf randje 16, maar opnieuw redde Milinković-Savić. Kort daarop blies scheidsrechter Antonio Rapuano op zijn fluitje en eindigde de reguliere speeltijd in 0-0.

De verlenging brak aan en Milan ging vrolijk verder met aanvallen zonder te scoren, zo schoot Giroud in de 104e minuut van dichtbij op de keeper. De tank begon leeg te raken bij de Milanezen en het waren twee nog frisse invallers aan Torino’s kant die in de 114e minuut de ban braken door middel van een flitsende counter. Saša Lukić stuurde een heerlijke lange bal naar de rechterkant, die werd opgepikt door Brian Bayeye. De Fransman rende met de bal vooruit en trok perfect voor op zijn mee opstomende landgenoot Michel Ndary Adopo, die voor zijn man kwam en de bal langs doelman Tătărușanu wist te prikken. De schlemiel was Fikayo Tomori, die de buitenspelval ophief in zijn poging de voorzet te blokkeren. Niet veel later klonk het eindsignaal en was de blamage voor AC Milan compleet. Bij Torino werd feest gevierd en dat was verdiend. Naast doelman Milinković-Savić moeten de complimenten ook zeker gemaakt worden aan het adres van Perr Schuurs, die een puike verdedigende prestatie neerzette en zo een belangrijke rol speelde in de overwinning.

Torino gaat het in de kwartfinale op 1 februari opnemen tegen de winnaar van het duel tussen ACF Fiorentina en UC Sampdoria, dat vandaag om 18:00 gespeeld gaat worden.