Gelson Dala neemt Angola aan de hand in belangrijke zege op Mauritanië

Gelson Dala was de ster van de avond
Gelson Dala was de ster van de avondAFP
Het was een festival van (mooie) doelpunten van beide kanten, maar uiteindelijk ging de overwinning naar Angola. De Palancas Negras versloegen Mauritanië (3-2) om een stap dichter bij de kwartfinales van de Africa Cup te komen.

De Palancas Negras domineerden in de openingsfase. Een schot van Mabululu bij de paal werd gepareerd door Babacar Niasse. De Murabitounes sloegen terug via Pape Ibnou Ba, die de bal verkeerd raakte en vervolgens zijn duel verloor met Neblu, die sprong om de hoek dicht te houden. Deze interventie was dubbel zo belangrijk, want vrijwel direct daarna profiteerde Gelson Dala van een afvallende bal van Jonathan Buatu bij de tweede paal om de score te openen met een rebound die alle verdedigers op de doellijn lobde.

Mauritanië reageerde vlak voor rust. Sidi Bouna Amar slalomde tussen verschillende tegenstanders door en schoot voorbij Neblu. Omare Gassama had bijna een tweede doelpunt te pakken, maar zijn afstandschot werd door Neblu afgeketst.

De tweede helft begon levendig. Dala scoorde voor de tweede keer in de 50e minuut. Ook hij liet zijn dribbelkunsten zien voordat hij de bal met zijn linkervoet binnentikte. Dala gaf een voorzet op Mabululu, die het strafschopgebied in vuur en vlam zette. Gilberto profiteerde van een verdedigingsfout en kreeg de bal in zijn bezit, waarna hij met zijn linkervoet terugkwam en de bal langs Niasse schoot, die het slachtoffer was van een afgeketst schot.

Voor de ploeg van Amir Abdou werd het steeds moeilijker, maar Aboubakary Koita stuurde een kanongskogel in de bovenhoek van het net van Neblu; een onhoudbaar titanenschot. Het lot van de wedstrijd hing nog steeds in de lucht. Neblu redde een schot van Amar vanaf de rand van het strafschopgebied. Dala antwoordde vanuit een moeilijke hoek en Niasse kon de rebound nog net tegenhouden.

Angola hield stand en hebben nu 4 punten, net als Burkina Faso. De twee ploegen ontmoeten elkaar in de derde wedstrijd, terwijl Algerije, met 2 punten, voor kwalificatie speelt tegen Mauritanië, dat nog steeds heel weinig hoop heeft om de laatste 16 te halen.