Ghana, Marokko, Senegal hebben moeite in kwalificatiewedstrijden voor Cup of Nations

Brahim Diaz in actie voor Marokko
Brahim Diaz in actie voor MarokkoProfimedia
Een aantal zwaargewichten in de kwalificatie voor de Afrika Cup of Nations hadden het maandagavond moeilijk: Ghana werd op een gelijkspel gehouden, terwijl Marokko en Senegal nipte overwinningen behaalden tegen op papier zwakke tegenstanders. Voor Angola, de Democratische Republiek Congo en Oeganda waren de overwinningen een voortzetting van hun positieve begin van de campagne die vorige week van start ging.

Ghana gaf een laat doelpunt weg waardoor het op een 1-1 gelijkspel werd gehouden door Niger, terwijl Senegal een penalty nodig had om Burundi met 1-0 te verslaan. Marokko wist met een late treffer Lesotho te verslaan. Real Madrid-aanvaller Brahim Diaz scoorde in Agadir de 1-0 in blessuretijd.

Marokko is gastheer van het hoofdtoernooi, maar neemt nog steeds deel aan de voorrondes ondanks het feit dat het verzekerd is van een plaats in het toernooi met 24 teams. Walid Regragui bracht negen wijzigingen aan ten opzichte van de 4-1 overwinning op Gabon van vrijdag voor hun tweede wedstrijd in Groep B, die in Agadir werd gespeeld omdat Lesotho geen stadion heeft dat geschikt is bevonden voor internationaal voetbal.

Stand kwalificatiegroep B
Stand kwalificatiegroep BFlashshare

De in Frankrijk woonachtige Alidu Seidu zette Ghana een minuut voor rust op voorsprong met een prachtig afstandschot, maar ze konden de voorsprong niet vasthouden en werden bij de eerste paal verrast uit een dood spelmoment. Niger maakte gelijk via Oumar Sako in de 81e minuut. Ghana heeft één punt in Groep F nadat het vorige week thuis verloor van Angola, dat bovenaan staat nadat Randy Nteka negen minuten voor tijd de winnende treffer maakte door Soedan met 2-1 te verslaan in Luanda.

Stand kwalificatiegroep F
Stand kwalificatiegroep FFlashshare

Senegal vertrok met een team op volle sterkte naar het neutrale Malawi om het op te nemen tegen Burundi in Groep L, maar hadden alle moeite met een team dat 120 plaatsen onder hen staat op de FIFA-ranglijst. Uiteindelijk wonnen ze een strafschop toen Sadio Mane in het gezicht werd geschopt, maar hij mocht de strafschop niet nemen van de Egyptische scheidsrechter omdat hij geblesseerd het veld verliet voor behandeling en geen toestemming had gekregen om terug te keren. Ismailia Sarr nam de strafschop in de 71e minuut om de overwinning veilig te stellen en zijn ploeg met vier punten bovenaan te laten staan.

Stand kwalificatiegroep L
Stand kwalificatiegroep LFlashshare

DR Congo heeft twee uit twee gewonnen in Groep H na een 2-0 overwinning op Ethiopië in een wedstrijd in Dar-es-Salaam. Theo Bongonda en Fiston Mayele maakten de doelpunten in de tweede helft. Oeganda, dat afgelopen vrijdag dicht bij een overwinning op Zuid-Afrika kwam, leidt met vier punten in Groep K na een 2-0 thuisoverwinning op Congo in Kampala.

Togo's Kodjo Fo-Doh Laba scoorde vier minuten in de blessuretijd en kwam terug van een 2-0 achterstand door Equatoriaal Guinea op een 2-2 gelijkspel te houden in Malabo in Groep E. Madagaskar en de Comoren speelden in groep A met 1-1 gelijk in de derby in de Indische Oceaan, die in Tunesië werd gespeeld omdat er op beide eilanden geen stadion is.

Dinsdag wordt de tweede ronde van de kwalificaties voor de finales van 2025 afgesloten met 15 wedstrijden.