Ivoorkust wint in eigen land Afrika Cup na verdiende zege in finale op Nigeria

Sébastien Haller werd matchwinner met een doelpunt in de 81e minuut
Sébastien Haller werd matchwinner met een doelpunt in de 81e minuutAFP
Ivoorkust heeft in eigen land de Afrika Cup gewonnen. Het gastland was in de finale met 2-1 te sterk voor Nigeria. Sébastien Haller, voormalig speler van FC Utrecht en Ajax, maakte in Ebimpé 10 minuten voor tijd het winnende doelpunt.

De geboren Haarlemmer William Troost-Ekong zette Nigeria in de 38e minuut op voorsprong. Na een corner vanaf de linkerflank kwam hij boven een tegenstander uit. De verdediger kopte hard raak. De 30 jaar oude Troost-Ekong speelde in Nederland voor FC Groningen en FC Dordrecht. Momenteel staat hij onder contract bij de Griekse club PAOK Thessaloniki.

Open wedstrijd

De gelijkmaker viel na ruim een uur. Franck Kessié beloonde het overwicht van Ivoorkust met de 1-1. In de 81e minuut kroonde Haller zich tot matchwinner. Hij verlengde een voorzet vanaf de linkerflank van Simon Adingra behendig met de punt van zijn schoen in de verre hoek, tot grote vreugde van nagenoeg alle toeschouwers.

De laatste jaren leverde de finale van de Afrika Cup vaak weinig doelpunten op. Tijdens de vorige editie werd het nog 0-0 in de finale. Dit keer was er sprake van een open wedstrijd en er vielen veel kansen te noteren.

Aanhang Ivoorkust

In de beginfase van de tweede helft haalde de Nigeriaanse verdediger Calvin Bassey nog een bal van de lijn en Haller zag een omhaal naast gaan. Ivoorkust bleef, gesteund door de tienduizenden fans, echter aandringen. Ook na de gelijkmaker bleef de ploeg de aanval zoeken. In de slotfase wist Nigeria weinig gevaar meer te stichten en na het laatste fluitsignaal barstte het feest los op de tribunes, die volledig oranje gekleurd waren.

Statistieken Nigeria - Ivoorkust
Statistieken Nigeria - IvoorkustFlashshare

Op 18 januari verloor was Nigeria in de groepsfase nog met 1-0 te sterk voor Ivoorkust. Troost-Ekong maakte toen het enige doelpunt vanuit een penalty.

Laatste titel

Voor Ivoorkust is het de eerste eindzege sinds 2015. Negen jaar geleden was het land na penalty's te sterk voor Ghana. Ook in 1992 pakte het land de titel. Nigeria kon de Afrika Cup voor het eerst sinds 2013 winnen.