Nigeria pas na strafschoppen langs Zuid-Afrika en naar finale Afrika Cup

William Troost-Ekong zette Nigeria op 1-0 dankzij een rake strafschop
William Troost-Ekong zette Nigeria op 1-0 dankzij een rake strafschopAFP
Nigeria heeft zich met moeite geplaatst voor de finale van de Afrika Cup. De ploeg rekende pas in de strafschoppenserie na de verlenging af met Zuid-Afrika. Doelman Stanley Nwalibi van Nigeria vervulde een heldenrol door twee penalty's te stoppen.

Nigeria kwam na 67 minuten spelen op voorsprong. De in Haarlem geboren William Troost-Ekong scoorde uit een strafschop. Vlak voor tijd leek sterspeler Victor Osimhen het duel in het voordeel van de Nigerianen te beslissen, maar zijn treffer werd ongeldig verklaard na ingrijpen van de VAR. Die had namelijk bij terugkijken van beelden voorafgaande aan de goal een overtreding geconstateerd aan de andere kant van het veld in het strafschopgebied van Nigeria. Teboho Mokoena mocht aanleggen vanaf 11 meter en faalde niet: 1-1.

Zuid-Afrika kreeg in blessuretijd zelfs een riante kans om de wedstrijd nog te winnen, maar Khuliso Mudau schoot voor open doel over. In de verlenging werd niet gescoord, waarna Nigeria de strafschoppen beter nam. Nigeria won de Afrika Cup drie keer, voor het laatst in 2013.

Zondag

De finale is zondag. Tegenstander is de winnaar uit de andere halve finale, die gaat tussen gastland Ivoorkust en Congo.