Sadio Mané verzekert Senegal van finaleplaats, maar Ghana moet zware strijd leveren

Sadio Mané scoorde ook tegen Malawi in hun vorige wedstrijd
Sadio Mané scoorde ook tegen Malawi in hun vorige wedstrijdCEM OZDEL / ANADOLU / Anadolu via AFP
Dankzij de winnende treffer van Sadio Mané in de 96ste minuut won Senegal met 1-0 van Malawi en is het volgend jaar verzekerd van een plaats in de finale van de Afrika Cup of Nations in Marokko. Ghana loopt echter groot gevaar om de eindstreep niet te halen na het verrassend verlies tegen Soedan.

Senegal had 30 doelpogingen tegen hun gastheren, maar het duurde tot de laatste seconden voordat Mané de overwinning bezegelde met een vrije trap van 25 meter die om de muur en in de benedenhoek van het net krulde.

De winnaars van 2021, die onlangs afscheid namen van hun oude coach Aliou Cissé, voegen zich bij Burkina Faso als de gekwalificeerde landen van Groep L in de eindronde met 24 teams met nog twee wedstrijden te spelen in de interlandperiode van november.

Ghana verloor met 2-0 van Soedan in het neutrale Libië toen Ahmed Al-Tash en Mohamed Abdel Rahman binnen drie minuten na elkaar scoorden in de tweede helft. Ghana dreigt de eerste continentale finale sinds 2004 mis te lopen. Het land heeft slechts twee punten uit vier wedstrijden en staat vijf punten achter op de kwalificatieplaatsen, met een moeilijke uitwedstrijd naar de koploper Angola nog voor de boeg.

DR Congo kwalificeerde zich na een 2-0 overwinning in Tanzania toen Meschack Elia scoorde, zijn eerste in de 88ste minuut en de tweede treffer diep in de blessuretijd. Ze hebben een totaal van 12 punten uit hun vier wedstrijden.

Zambia van coach Avram Grant boekte een belangrijke 1-0 overwinning op Tsjaad en zette een grote stap richting kwalificatie dankzij het doelpunt van Kennedy Musonda op 20 minuten van het einde.

Gabon ligt ook op koers na een 2-0 overwinning op Lesotho in het neutrale Durban, met doelpunten van Shavy Babicka en Rody Effaghe in de tweede helft. Oeganda versloeg Zuid-Soedan met 2-1 in Juba en hun kwalificatie wordt later op de dag bevestigd als Zuid-Afrika wint in Congo.

Gastheren Marokko, Kameroen en Algerije zijn de andere teams die al verzekerd zijn van de eindronde.