Titelkandidaat Algerije door Angola op geljkspel gehouden in openingsduel

Baghdad Bounedjah na zijn 1-0 tegen Angola
Baghdad Bounedjah na zijn 1-0 tegen AngolaAFP
Algerije speelde maandag in hun openingswedstrijd op de Afrika Cup met 1-1 gelijk tegen Angola. Een penalty van Mabululu in de tweede helft zorgde ervoor dat de kampioenen van 2019 niet met de overwinning konden beginnen.

Baghdad Bounedjah zette Algerije na 18 minuten op voorsprong in Bouake, de tweede stad van Ivoorkust, en kort daarna werd een prachtig tweede doelpunt van de spits afgekeurd vanwege buitenspel.

Het Algerije van Riyad Mahrez slaagde er niet in om de wedstrijd in het slot te gooien en werd halverwege de tweede helft teruggedrongen toen invaller Mabululu vanaf de stip een doelpunt maakte nadat hij was neergehaald in het strafschopgebied.

Algerije, dat het AFCON in 1990 ook won maar twee jaar geleden in de groepsfase uit de vorige editie strompelde, volgt Nigeria, Egypte, Ghana en Kameroen op de lijst van zwaargewichten die hun openingswedstrijd op het toernooi niet hebben gewonnen.

De Zwarte Antilopen van Angola zullen blij zijn met het punt, ook al betekent het resultaat dat ze hun laatste negen wedstrijden in het toernooi, die teruggaan tot 2012, niet hebben gewonnen.

Djamel Belmadi's Algerije heeft een punt te bewijzen nadat ze slechts één punt pakten en slechts één doelpunt scoorden in een miserabele verdediging van hun titel in 2022 in Kameroen.

Ze begonnen goed aan de wedstrijd in het Stade de la Paix, toen Youcef Belaili een prachtige bal gaf achter de Angolese verdediging, waarna Bounedjah scoorde met een prachtige eerste keer met de buitenkant van zijn rechtervoet.

De talentvolle aanvaller Bounedjah, die zijn wekelijkse voetbal in Qatar speelt, dacht dat hij de 2-0 had gemaakt in de 25e minuut toen hij met een prachtig staaltje vaardigheid een bal op zijn borst controleerde in het strafschopgebied en scoorde met een daverende omhaal.

De festiviteiten werden echter onderbroken door de buitenspelvlag en de 32-jarige werd één van de mooiste Afrika Cup-doelpunten aller tijden onthouden.

Een Algerijns elftal met zes basisklanten die ook in de finale van 2019 in Caïro op Senegal stonden, zag Angola in de 65e minuut een strafschop krijgen. Nabil Bentaleb werd bestraft voor het neerhalen van Mabululu en de aanvaller uit Egypte nam de strafschop. Zijn inzet raakte de onderkant van de lat en stuiterde ruim over de lijn naar beneden.

Omdat voormalig Manchester City-ster Mahrez geen grote invloed had op de wedstrijd, hield Angola stand in zeven minuten blessuretijd om een gelijkspel veilig te stellen.

Burkina Faso en Mauritanië ontmoeten elkaar dinsdag in dezelfde groep, ook in Bouake.