Zuid-Afrika boekt grootste Afrika Cup-zege met vierklapper tegen Namibië

Themba Zwane (r.) viert de 2-0 met Thapelo Morena
Themba Zwane (r.) viert de 2-0 met Thapelo MorenaAFP
Themba Zwane, een 34-jarige die ooit te oud werd geacht voor de nationale ploeg, scoorde twee keer toen Zuid-Afrika zondag Namibië met 4-0 versloeg om hun Afrika Cup weer op de rails te krijgen.

Na een nederlaag tegen Mali vijf dagen geleden was dit een wedstrijd die Bafana Bafana moesten winnen en ze brulden naar een voorsprong van drie doelpunten tegen de rust met twee treffers van Zwane.

Toen de Belgische bondscoach Hugo Broos naar Zuid-Afrika trok, nadat de ploeg er niet in slaagde zich te kwalificeren voor de laatste Afrika Cup, zei hij dat het team "te oud" was en gebruikte Zwane als voorbeeld. Maar de constante en goede prestaties van Zwane voor zijn club, Mamelodi Sundowns, dwongen de coach van gedachten te veranderen.

Nadat Percy Tau een strafschop had omgezet, scoorde Zwane zijn driepunter en Thapelo Maseko in de tweede helft, waardoor Zuid-Afrika de grootste zege in de competitie boekte.

Mali staat bovenaan met vier punten in groep E, Zuid-Afrika en Namibië hebben er elk drie en Tunesië één voor de laatste groepswedstrijden op woensdag.

De statistieken
De statistiekenFlashshare

Thapelo Morena, gepromoveerd naar de Zuid-Afrikaanse basisopstelling nadat hij van de bank kwam tegen Mali, bezorgde Namibië vanaf het begin problemen met zijn loopacties over rechts.

De Namibiër Riaan Hanamub maakte een handsbal in het strafschopgebied en nadat hij het incident op de VAR-monitor op het veld had gezien, wees de scheidsrechter naar de stip.

Tau, die veel kritiek kreeg nadat hij een strafschop miste tegen Mali, redde zichzelf na 14 minuten met een prachtige lage penalty langs Lloyd Kazapua in de hoek van het net.

Opluchting was te zien op het gezicht van Tau, die voor de Egyptische en Afrikaanse reuzen Al Ahly speelt, toen hij terugliep naar de Zuid-Afrikaanse helft, en Namibië leek moedeloos omdat het zo vroeg op achterstand was gekomen.

Daarna begon de Zwane-show in het 20.000-zitplaatsen tellende stadion in de meest noordelijke van vijf steden in Ivoorkust waar de Afrika Cup wordt afgewerkt.

Morena was opnieuw prominent aanwezig toen zijn voorzet perfect werd opgevangen door Zwane en de bal langs Kazapua vloog om Bafana na 25 minuten op een voorsprong van twee doelpunten te zetten.

De uit Portugal afkomstige Sphephelo Sithole, die met Tau de enige basisklant was die niet voor een Zuid-Afrikaanse club speelt, verprutste een grote kans toen zijn kopbal de grond raakte en over vloog.

Zijn misser was echter snel vergeten, want Zwane sloeg opnieuw toe voor een 3-0 voorsprong. Hij rende vanaf links op het doel af en schoot over Kazapua heen in de verre hoek van het doel.

Zuid-Afrika domineerde en Kazapua deed goed zijn best om een schot van Morena net over de lat te tikken toen de rust naderde.

Broos, die in 2017 de Afrika Cup won met Kameroen, had genoeg vertrouwen in de overwinning dat hij Zwane halverwege de tweede helft wisselde.

Zijn vervanger, Maseko, had niet veel tijd nodig om zijn stempel te drukken op de wedstrijd. Hij sprintte om een lange pass te controleren en hoewel Kazapua een hand tegen zijn schot kreeg, kon hij niet voorkomen dat het in het net belandde.