Gastland Qatar wint tweede Azië Cup op rij na hat-trick aan penalty’s

Qatar schaart zich rondom de gevierde man: Akram Afif
Qatar schaart zich rondom de gevierde man: Akram AfifAFP
Thuisland Qatar heeft voor de tweede keer op rij de Azië Cup gewonnen na een enerverende finale die vier VAR-checks en drie penalty’s zag. Akram Afif was de gevierde man bij Qatar met drie treffers, allemaal uit de penalty's.

De finale begon op tempo voor beide teams met pogingen over en weer, maar het was Qatar dat in de 22e minuut als eerste toesloeg: Abdallah Nasib begaat een overtreding op Akram Afif in het Jordaanse strafschopgebied en Afif verzilvert de penalty vervolgens zelf. Afif, die de goal vierde met een kleine tovertruc, werd vóór de rust nog op een brancard van het veld gedragen, maar kon tot opluchting van de thuisfans ‘gewoon’ doorspelen.

Jordanië wist de rest van de helft weinig te creëren, wat de ruststand op een terechte 0-1 zette voor het gastland.

De verhoudingen sloegen echter om in de tweede helft. Jordanië maakte veelvuldig gebruik van de ruimtes rondom en achter de Qatarese verdediging en kwam een paar keer erg dichtbij. Kortere passes en sneller spel bracht Jordanië uiteindelijk op gelijke stand na een formidabele treffer van Yazan Al Naimat, die een voorzet met een vlotte aanname perfect neerlegt en de bal onberispelijk achter Meshaal Barsham schiet: 1-1.

Drie VAR-checks in 20 minuten tijd

Zes minuten later was het feest in de Jordaanse vakken echter alweer voorbij. Linksbuiten Mahmoud Al-Mardi was teruggezakt om mee te verdedigen en beging een slordige overtreding op Ismael Mohammed, die door de VAR werd gecontroleerd en door Ming Na, de Chinese arbiter van dienst, werd gegeven. Akram Afif mocht voor de tweede keer aantreden voor een penalty en beging wederom geen fout: Afif schoot de bal kalmpjes in de linkerhoek en zette Qatar zo weer op voorsprong.

De derde VAR-check van de middag deed zich in de 85e minuut voor toen Yazan Al-Naimat zijn directe tegenstander, Tarek Salman, een beuk uitdeelde uit frustratie na een korte aanraking van Salman. Ming Na bestrafte het niet, maar deelde een kleine 10 minuten later wel wéér een penalty uit: Akram Afif werd gelanceerd met een diepe bal, werd neergehaald door Jordanië-keeper Barsham, maar er was al gevlagd voor buitenspel.

Tóch greep de VAR in met als reden dat Afif geen buitenspel stond. Ming Na gaf gehoor aan dit advies en kende Qatar haar derde penalty toe, en daarmee Akram Afif zijn derde doelpunt van de avond en achtste van het toernooi.