DFB wil rechten verkopen voor veel geld; supporters leggen wedstrijd stil uit protest

Supporters uiten hun onvrede
Supporters uiten hun onvredeProfimedia
De Duitse voetbalbond wil volgend jaar tot een miljard euro verdienen met de verkoop van mediarechten, maar kreeg vrijdag een ongewenste tegenvaller toen ontevreden fans chocolademunten gooiden om een wedstrijd in de Bundesliga te onderbreken.

De Duitse voetbalclubs uit de eerste en tweede divisie stemden deze week om een investeerder een belang te laten nemen in het mediarechtenbedrijf nu competities in Europa steeds vaker uitzendovereenkomsten overwegen als een manier om hun inkomsten te verhogen en hun wereldwijde bereik te vergroten.

De DFB heeft gezegd dat het streeft naar een overeenkomst tussen 900 miljoen en 1 miljard euro voor het einde van maart, voordat het de mediarechten voor de Duitse markt voor 2025-2029 toekent.

Protest

Supportersgroepen in heel Duitsland hebben plannen aangekondigd om te protesteren tegen de verkoop aan externe investeerders, waaronder een 12 minuten durend stil protest na de aftrap tijdens de wedstrijden van dit weekend.

Fans hielden spandoeken omhoog tijdens het 2-2 gelijkspel in de Bundesliga tussen Borussia Moenchengladbach en Werder Bremen op vrijdag om hun afkeuring te uiten. De fans van Gladbach gooiden ook chocolademunten gewikkeld in goudfolie op het veld na afloop van het stille protest.

De munten die op het veld werden gegooid
De munten die op het veld werden gegooidProfimedia

Met een 1-0 voorsprong voor Werder werd de wedstrijd in de eerste helft vijf minuten onderbroken toen het stadionpersoneel, geholpen door de officials, het veld ruimde.