Kampioen Leverkusen pakt in Mönchengladbach drie punten door penalty in 100e minuut

Leverkusen pakt drie punten in openingsduel
Leverkusen pakt drie punten in openingsduel ČTK / imago sportfotodienst / BEAUTIFUL SPORTS / Wunderl
Regerend Bundesliga-kampioen Bayer Leverkusen is het seizoen begonnen met drie punten. Dat deden ze door te scoren in de 11e minuut van de blessuretijd, zoals ze vorig seizoen ook zo vaak in de absolute slotfase de overwinning boekten. Op bezoek bij Borussia Mönchengladbach werd het 2-3 in de seizoensouverture op het hoogste niveau in Duitsland. De ban werd al na 12 minuten gebroken door Granit Xhaka, die verwoestend uithaalde.

Dat deed de Zwitser van grote afstand en daarmee verschalkte hij zijn landgenoot Jonas Omlin, de doelman van Gladbach, die er daarbij niet goed uitzag. In het vervolg van de eerste helft had de thuisploeg een licht overwicht, maar verdubbelden de bezoekers de voorsprong. Florian Wirtz, vorig seizoen goed voor 11 doelpunten en 11 assists, schoof in de 38e minuut een rebound binnen. Daarmee leek de ploeg van trainer Xabi Alonso op rozen te zitten, maar ze rekenden niet op de veerkracht bij Gladbach.

Vlak voor rust dacht Tim Kleindienst de aansluitingstreffer te hebben gescoord, maar de VAR constateerde een overtreding in de aanloop naar het doelpunt. De gastheren gaven na rust niet op en kwamen alsnog dichterbij. Bij een rebound van Nico Elvedi na 59 minuten spelen moest de VAR opnieuw langdurig kijken, maar ditmaal bleef het doelpunt staan. Het zorgde voor een levendige tweede helft, die onderbroken moest worden wegens het afsteken van vuurwerk.

Gelijkmaker niet genoeg

Daarin kregen beide ploegen kansen en was het vijf minuten voor tijd raak voor de thuisploeg. Kevin Stoger had een bekeken passje in huis op Kleindienst, die op randje buitenspel al net zo behendig raak schoot. Het zorgde voor een geweldige sfeer in het Borussia-Park en nog meer spanning. In de tien minuten blessuretijd kreeg Alejandro Grimaldo een megakans, maar hij schoot rakelings over en naast.

Aan de andere kant schoot Tomas Cvancara in kansrijke positie wild over. Er kwam alsnog een winnaar en die luisterde naar de naam Leverkusen. De VAR constateerde diep in blessuretijd een overtreding van Ko Itakura, die in de belangstelling van PSV zou staan. De oud-speler van FC Groningen raakte een voet bij het uitverdedigen en Wirtz schoot in twee instanties raak, nadat Omlin de strafschop aanvankelijk nog wist te keren.