Mainz en Gouweleeuw boeken eerste overwinning van het seizoen bij Augsburg

Kaishu Sano (L) en Kristijan Jakic vechten om de bal
Kaishu Sano (L) en Kristijan Jakic vechten om de balČTK / imago sportfotodienst / nordphoto GmbH / Hafner
Mainz heeft onder dramatische omstandigheden zijn eerste overwinning van het Bundesliga-seizoen behaald door Augsburg met 3-2 te verslaan in Beieren, ondanks dat het een groot deel van de wedstrijd in de minderheid was.

Afgezien van de teleurstellende nederlaag tegen Werder Bremen van afgelopen weekend, is Mainz in topvorm onder de Deense trainer Bo Henriksen, die in de beginfase van de wedstrijd de overhand kreeg op zijn vriend en landgenoot Jess Thorup op de bank bij Augsburg.

Armindo Sieb opende al na 13 minuten de score toen hij aan het uiteinde van een voorzet van oud-PSV'er Phillipp Mwene stond en de bal binnenkopte voor zijn eerste Bundesliga-doelpunt.

Augsburg was nog maar net op adem gekomen of de voorsprong werd verdubbeld door Jonathan Burkardt, die de bal aan de rand van het strafschopgebied uitspeelde, het strafschopgebied binnensloop en de pass van Mwene bij de tweede paal binnenkopte.

De thuisfans in de WWK Arena weigerden zich te laten afschrikken door de nachtmerriestart en die passie was duidelijk te zien bij de spelers, die hun prestaties na de pauze drastisch verbeterden.

Ze hoefden niet lang te wachten op een antwoord toen een vrije trap van Marius Wolf terug het strafschopgebied in werd gestuurd door Jeffrey Gouweleeuw en Keven Schlotterbeck de bal van dichtbij binnenschoot.

Kort daarna kreeg de gevaarlijke Nadiem Amiri, die dit seizoen al drie keer scoorde in vier wedstrijden voor Mainz, zijn tweede gele kaart voor het stoppen van Ruben Vargas in een counter, waardoor Augsburg een man meer had in de tweede helft.

De statistieken
De statistiekenFlashscore

Maar Mainz had duidelijk geleerd van hoe Bremen zondag omging met een man minder en herstelde snel de voorsprong van twee doelpunten. Invaller Aymen Barkok stuurde de bal met een geweldige voorzet richting de tweede paal, waardoor Burkardt de bal binnen kon glijden en zijn tweede doelpunt van de wedstrijd kon noteren.

Samuel Essende antwoordde toen hij de voorzet van Dimitris Giannoulis binnenkopte, maar hij werd op bizarre wijze van het veld gestuurd omdat hij Dominik Kohr schopte.

Toch bleef Augsburg op voorsprong toen Yusuf Kabadayi miste in een poging om zijn late debuutgoal van de vorige wedstrijd te herhalen, terwijl de acrobatische inzet van Steve Mounie  net zo indrukwekkend werd gered door Robin Zentner. Er was een lange VAR-herziening van een mogelijke penalty voor de gastheren diep in blessuretijd, maar die werd uiteindelijk afgekeurd.

Geen heimwee voor Mainz

Met de zege verlengde Mainz zijn ongeslagen uitreeks tot zes wedstrijden, terwijl Thorup teleurgesteld zal zijn dat zijn ploeg niet kon profiteren van hun superieure cijfers toen ze de kans hadden.

Door de overwinning stijgt Mainz naar de tiende plaats met vijf punten, terwijl Augsburg met één punt minder op de twaalfde plaats staat in aanloop naar de wedstrijden van dit weekend.